Hlavní obsah

Rafting "Rio Lipno" nabízí divokou vodu v unikátním českém terénu

Novinky, Jan Šťovíček
Aktualizováno

Adrenalin, zábava, divoká voda. Základna raftingu Rio Lipno leží trochu stranou od hlavního dění. Přicházejí sem proto pouze lidé, kteří mají zájem o divokou vodu, což organizátory a návštěvníky sbližuje a spolu s určitou izolací základny vytváří klidnou a kamarádskou atmosféru.

Foto: CK AdrenalineCentre Praha

Rafťáci připravení ke startu

Článek

Čertovská přírodní slalomová dráha

Na zájemce o rafting čeká přes 500 m dlouhý úsek poctivé divoké vody. Ačkoli slavné Čertovy proudy, nejobtížnější český vodácký terén, začínají až o několik kilometrů níž, svým charakterem slalomka pod Lipnem k Čerťákům jednoznačně patří.

Protože rafting je zejména otázka týmové spolupráce než osobního fyzického výkonu, rafting na Lipně si může užít každý - ať už je aktivním vodákem, nebo si do lodě sedne poprvé v životě. Může přijít jednotlivec, dvojice, rodina i celá parta. Každý dostane neoprén, neoprénové boty, vestu, helmu a pádlo, v chladnějších dnech jsou k dispozici i neoprénové bundy. Každý raftový člun kormidluje zkušený instruktor, který dává povely a zejména u začátečníků tak nahrazuje chybějící zkušenosti.

Třikrát do stejné řeky?

Během hodinového programu se trať stihne splout tři až čtyři krát, každá jízda je jiná.

"Když teče Lipno, je to vždycky svátek, to se neomrzí," řekl mistr světa ve sjezdu na divoké vodě Vojtěch Zapletal, jeden ze šesti profesionálních instruktorů, kteří jsou na Lipně k dispozici. Odkazuje tím zejména na skutečnost, že VD Lipno pouští v průběhu her každý den od 10 do 16 hodin 15 kubíků vody.

"Levá vpřed, pravá kontra, všichni vpřed, všichni kontra - obrovská vlna, facka zprava, facka zleva," popisuje zážitek z raftu Kateřina. První jízdu si moc nepamatuje, při druhé začala pořádně vnímat povely a při třetí konečně začala mít pocit, že je platným členem týmu na palubě. Nejdřív klidnější rozjezd, pak dlouhá peřej, válec u osmičky, pak chvíli voraz a pověstný Váňův skok... nic neříkající popisy a názvy získávají podobu konkrétních míst. A protože se jedná o nefalšovanou divokou vodu s obtížností WW III-IV, hodinka na raftu bez nadsázky vydá za odpoledne v posilovně.

Profesionálové na svém místě

Rafting patří mezi potenciálně nebezpečné sporty, přesto je riziko úrazu v parku na Lipně malé, a to zejména díky zkušeným raftguidům. Mnoho z nich je aktivními závodníky, současnými nebo bývalými členy reprezentace a mají zkušenosti s raftováním po celém světě.

"Na rozdíl třeba od Zambezi je například tady mnohem méně krokodýlů," smějí se kormidelníci.

Rafting na Lipně  - sport i relax

Během čekání na program je možné sledovat televizní přenosy z her v Riu, nebo si v bazénu vyzkoušet eskymácký obrat v kajaku.

Lidé z raftových posádek, ještě před nedávnem cizí, se spontánně setkávají u baru a tam spolu znovu prožívají svůj rafting v Rio Lipno.

V 16 hodin se přehrada uzavře, voda pomalu opadává. Za malou chvíli zbyde z bouřících peřejí jen krotká Vltava, nabírající dech na další rafťácký den.

Reklama

Výběr článků

Načítám