Hlavní obsah

Radar vydělává na řidičích slušné peníze. Jdou ale do rozpočtu jiné obce

Novinky, Jiří Smutný

Městská policie Židlochovice přináší díky pokutám za vyšší rychlost značné částky do městského rozpočtu. Využívá stacionární měřiče zaznamenávající příliš rychlá vozidla, a to i v jiných obcích. Nově je šikovně umístěn v Holasicích před značkou dovolující 70 km/h, kde hodně řidičů už zrychluje, ač by správně měli stále jet rychlostí 50 km/h.

Foto: Jiří Smutný

Stacionární měřič rychlosti vozidel se záznamovým zařízením

Článek

Židlochovičtí strážníci mají k dispozici řadu stacionárních radarů nejen ve svém městě, ale i v mnoha okolních obcích a ve městě Rajhrad. Nejnovější byl nedávno nainstalován v Holasicích.

Jak sdělila starostka Holasic Lenka Ungrová, radar byl postaven z iniciativy obce, protože občané se údajně pouze s obtížemi dostávali přes přechod na hlavní průjezdní silnici Rajhrad - Židlochovice. Po instalaci radaru se prý situace zlepšila.

Zařízení je v Holasicích umístěno tak, že kamera sleduje úsek mezi přechodem pro chodce a značkou povolující rychlost 70 kilometrů za hodinu, mezi nimiž je vzdálenost asi 50 metrů. Průměrný řidič dodržující dopravní předpisy jede obcí padesátkou, a pokud přes přechod nikdo nejde, hned za ním, ale ještě před značkou 70 km/h, automaticky šlápne na pedál a zrychlí. A právě v tom okamžiku je zachycen kamerou a pokuta ho nemine.

Kamera je tak umístěna z hlediska strážníků na ideálním místě. Řidiči to ale vidí jinak. 

Pokud jde o finance, v rozpočtu Židlochovic na rok 2015 je v příjmové části v rubrice sankce za dopravní přestupky uvedeno zhruba 15 miliónů korun, v roce 2016 obec počítá s 25 milióny a v roce 2017 se počítá se 30 milióny. Příjmová část celého rozpočtu obce Holasice na rok 2016 činí 12,7 miliónu korun, což je zhruba polovina toho, co do rozpočtu sousedních Židlochovic přinesou jen samotné přestupky.

Peníze jdou jinam

Starostka Holasic přiznává, že peníze za pokuty pro překročení rychlosti v obci jdou do Židlochovic a Holasice z toho nemají ani korunu. Jako protislužbu jsou však strážníci připraveni přijet do obce v případě potřeby řešit naléhavé úkoly, a to zdarma. A jezdí i preventivně. „Máme na to uzavřenou veřejnoprávní smlouvu, schválenou Úřadem Jihomoravského kraje, kterému silnice patří,“ říká starostka.

Při zakládání městských a obecních policií byl jejich vznik obhajován tvrzením, že strážníci budou lidem pomáhat. Že každá ulice bude mít svého strážníka, lidé ho budou znát a obracet se na něj s nápady na zlepšení, s náměty na řešení a v případě potřeby i o pomoc. Tato vize se ale v Židlochovicích viditelně nenaplnila a poslání strážníků je zjevně jiné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám