Hlavní obsah

Rada města Olomouce jednala s vedením Moravské vysoké školy Olomouc o možnostech spolupráce

Novinky, Radim Weiss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rada města Olomouce, v čele s primátorem Miroslavem Žbánkem, navštívila v polovině září Moravskou vysokou školu Olomouc. Klíčovými tématy jednání byla společenská odpovědnost firem a ekonomický rozvoj regionu.

Foto: MVŠO

Rada města Olomouce navštívila MVŠO

Článek

Společenská odpovědnost jako nosné téma spolupráce

Město by s vysokou školou mohlo spolupracovat na projektech společenské odpovědnosti (CSR). S těmi má MVŠO dlouholeté zkušenosti. Vedle tvorby Indexu společenské odpovědnosti, který pomáhá firmám měřit efektivitu jejich CSR aktivit, je příprava CSR projektů i součástí výuky. „Je nezbytné, aby se na projektech podíleli tři hlavní hráči, vysoké školy, firmy a veřejná správa,“ zmínila docentka Kateřina Ivanová, prorektorka pro vědu a výzkum. Dle slov primátora chce Olomouc CSR projektům věnovat větší pozornost, protože se jedná o aktivitu, která může výrazně zlepšit kvalitu života ve městě.

Akce zaměřené na ekonomický rozvoj města a regionu pomohou start-upům i zavedeným podnikům

Rozvoji podnikání v kraji by měly pomoci dvě konference, které MVŠO spolupořádá. 16. 10. proběhne akce s názvem Digitalizace – úspěch nebo nezaměstnanost?, kterou pořádá MVŠO ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR. Zde zazní témata související s digitalizací ekonomiky nebo proměnou specifik pracovního trhu s ohledem na Průmysl 4.0.

V roli partnera se MVŠO podílí i na Česko-izraelském inovačním dni. Jedná se o 3. ročník prestižní mezinárodní konference, která je letos zaměřena na oblast IT ve zdravotnictví. Nad akcí převzalo záštitu Ministerstvo zdravotnictví a velvyslanectví státu Izrael. Účastnit se bude řada špičkových odborníků z Izraele a ČR. „Česko-izraelský inovační den má za cíl představit to nejzajímavější, čím Izrael může inspirovat české zdravotnictví v oblasti řízení, vzdělávání a inovací a podpořit konkrétní projekty česko-izraelské spolupráce“, zmiňuje Marek Vaculík, obchodní náměstek MVŠO. Dle slov primátora by MVŠO měla i nadále zastávat úlohu podporovatele start-upů a stimulovat vhodné podmínky pro rozvoj inovací v oblasti malých a středních podniků.

Dle Matouše Pelikána, náměstka primátora, se MVŠO může věnovat například zvyšování finanční nebo digitální gramotnosti na základních a středních školách. Podobně důležité mohou být i kurzy pro seniory. V obou oblastech MVŠO plánuje vzdělávací aktivity zaměřené na zmíněné cílové skupiny.

Mezinárodní projekty mohou městu pomoci se strategickým plánováním

Projekt SPATIONOMY, který kombinuje znalosti z oblasti ekonomie, IT a geografie, by mohl pomoci městu při strategickém plánování, tj. při rozhodování o dalším rozvoji infrastruktury města a s tím spojených investicích.

„Existuje zde velký potenciál pro spolupráci města a MVŠO. Škola může pomoci městu při ekonomickém posouzení připravovaných investic a vyčíslení odpovídajících nákladů. Jedná se například o územní plánování nových domovů pro seniory, zdravotnických zařízení, škol či lokalizaci nových energetických zdrojů,“ upozornila rektorka Jarmila Zimmermannová.

Reklama

Výběr článků

Načítám