Hlavní obsah

Rabštejnsko: nádherný kraj kolem řeky Střely, kam se budete rádi vracet

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z terasy penzionu hospody U Laury je výhled na rabštejnský hrad, respektive část jedné z hradních zřícenin, a budovu kláštera. Zbytky druhého hradu jsou v kopci nad Laurou. Cinkají půllitry, voní výborná zelňačka, majitelka přináší trampům u vedlejšího stolu pravý hospodský guláš.

Foto: Vratislav Konečný

Z hradu zbyla jen věž

Článek

Nikdy se neomrzí výlet na Rabštejnsko, na cestu kolem Střely vinoucí se údolím pod donedávna nejmenším městem Evropy, Rabštejnem. Připojením k Manětínu prvenství ztratil, ale neztratil nic ze svého kouzla, osady se dvěma hrady a zámkem na skalnatém ostrohu nad meandrujícím tokem.

O historii nejlépe pojednává kniha Ludmily Vaňkové Rab z Rabštejna. Mocný rod Pflugů, zčeštěný na pány z Pluhu, ovládal velkou část okolní krajiny. Pluh byl oblíbencem Jana Lucemburského, z poměrně chudého šlechtice se vypracoval, takže mohl se stavbou hradu založit i městečko Rabštejn. To působí podnes jakousi domáckou atmosférou, skromné a milé, potkáte tu ještě staré „pardály“ v maskáčích, s domovenkami na rukávech, u oroseného půllitru s kytarou.

Jejich písně vyprávějí o táboráku, savaně, rose na kolejích. Na Rabštejnsko se jezdilo trampovat, tento fenomén už je dávno pryč, usárny a kotlíky jsou jen vzpomínkou.

Kousek pod hospodou se nachází starý židovský hřbitov, na kopci zbytek kamenné válcové věže, přes silnici pak je hradní vrch částečně zaplněn zbytky původního gotického hradu, k tomu přiléhá kostel s klášterem a zámek, donedávna patřící společnosti Sazka.

Havraní kámen šel z ruky do ruky

Rabštejn (něm. Rabenstein – Havraní kámen) byl v rukou Pluhů. Pluhovi synové se začali svářit s Karlem IV, po krátké tahanici ho král odkoupil. Hrad poté přecházel z ruky do ruky jako zástavní, vlastnil ho i Beneš Čert z Hořovic, Gutštejnové, Caltové, Šlikové.

Když vyhořel, majitelé místo něj začali využívat nově postavený zámek. Roku 1748 panství koupil Maxmilián Václav Lažanský z Břežan, jeho rod se usadil v nedalekém Manětíně, kde si nechal zbudovat velkolepý zámek.

Rabštejn je městečko stavěné do kopce, staré pohlednice z počátku minulého století ukazují v nyní zarostlých částech velké holiny, v pozdějších dobách částečně zastavěné.

Od Žihle se do Rabštejna přejíždí po jednom z nejstarších kamenných mostů u nás, cestou do kopce uvidíte po pravé straně smírčí kříž a řadu roubenek.

Romantika na každém kroku

Městem vede naučná stezka, přechází přes most na vyhlídku s Lažanského křížem. Stojí v místě, kde se s hrabětem zastavil v poslední chvíli kůň při cestě v mlze. Pod nimi se nacházel hluboký sráz. 

Po krátké cestě lesem sestoupáte do údolí Střely, narazíte tu na prvorepublikové řopíky. Je to parádní, zajímavá a příjemná procházka. Vynoříte se u kláštera. Odtud je nejlepší pokračovat na Manětín, navštívit zámek Lažanských s bohatými sbírkami a hezkým parkem za zadním traktem.

Lažanští byli nejvýznamnějšími majiteli okolních lesů a usedlostí, rod, který sehrál v dějinách významnou roli. Manětín je nazývaný pro sochařskou výzdobu perlou českého baroka. Dá se jít i proti proudu Střely do Chyše, kde je nádherný zámek.

Rabštejsko nezklame, naopak láká k další návštěvě.

Reklama

Výběr článků

Načítám