Hlavní obsah

Quo vadis? Řím nabízí takovou spoustu památek, že odpovědět není jednoduché

Novinky, Vratislav Konečný

Kam kráčeti v Římě je otázka přetěžká. Taková koncentrace památek se jen tak nenajde a času je málo. Vydat se za antikou, nebo raději podlehnout baroku? Renesanční architektura se nedá pominout a k tomu muzea narvaná k prasknutí poklady světového věhlasu. Navrch se přidá Vatikán a Andělský hrad.

Foto: Vratislav Konečný

Část Fora Romana

Článek

Vlčice, bratři a císaři

Dalo by se vrátit v exkurzu do dávna až k Etruskům, zajímavější je to, až když se poprali u Tibery bratři Romulus s Remem, přičemž ten první zvítězil a založil Věčné město. Tak zní legenda.

Rozkvět Říma nastal v antice společně s jeho výboji vůči okolí a budování impéria. Jak se rozrůstalo dobyté území, rozrůstalo se i bohatství, o otroky nebyla nouze a císaři se předháněli, kdo zanechá na tomto světě velkolepější památku, jež by je připomínala na věky.

Světské paláce a stadióny se snažili vyvážit úctou k bohům, takže každý obyvatel Olympu měl příslušný svatostánek. O to, aby náhodou nebyl ošizen, se staralo kněžstvo. Peníze neměl jen císař, ale i bohaté vrstva společensky pod ním – senátoři, kupci.

Podle toho, jaké výstřelky jim jejich imperátorské zbožnění dovolilo, si nechávali budovat honosné stavby, jejichž výzdoba byla minimálně srovnatelná s tou vladařovou. A protože nikdo není nesmrtelný, třeba že si to všichni ti Gaiové, Augusti a Ceasarové mysleli, střídalo se to na trůně jedna radost. 

Kde vás ale antický Řím zasáhne nejvíc, je Forum Romanum a jeho okolí včetně navazujícího Kolosea. Forum je nejlépe přehlédnutelné z Kapitolu, kde stojí římská radnice, před ní jezdecká socha Marka Aurelia a u boční stěny kopie proslulé sochy vlčice, která kojí Romula s Remem, symbol Říma.

Nad radnicí je monument monumentů, obří památník z bílého mramoru postavený až v roce 1911, věnovaný králi Viktoru Emanuelovi III., na paměť sjednocení Itálie.

Zpět k Foru. Na celkem malé ploše směrem ke Koloseu, je natěsnáno takové množství stavebních artefaktů, až pro šutry není kam koukat. Osou mezi ruinami je Via Sacra – Svatá cesta, po které chodily náboženská procesí, pohřební i triumfální průvody, ostatně na obou stranách je zakončena triumfálními oblouky – Severův a Titův. Na reliéfech uvidíte slavné skutky, jimiž císař obohatil svět. Pod Kapitolem je několik vysokých sloupů ze zbytků  tří chrámů - Concordia, Vespasianova a Saturnova.

V centru prostranství stál chrám bohyně Vesty, jejíž kněžky, vestálky byly velmi uctívané jako ochránkyně rodiny. Velekněz je vybíral z dvaceti navrhovaných šesti až desetiletých dívek; měly zvláštní pravomoci – mohly omilostnit i k smrti odsouzeného zločince. Musely ale zůstat stále panny, jinak jim hrozilo utopení nebo zazdění zaživa.

Forum je jakési miniaturní údolí, kterým stále proudí davy turistů, mezi nimiž se doslova prodíráte. Je tu živo jako na starověkém trhu s otroky. Podobný nával je u Kolosea. Z jedné strany je nad Koloseem kromě dalších staveb pozůstatek baziliky Maxentiovy. Dávno před objevením gotického oblouku zde použili křížovou klenbu. Vše z cihel, jako ostatně velké množství památek, k nimž počítám i městské hradby s působivými branami.

Památek nabízí Řím pochopitelně víc, ale těm dalším se budeme věnovat zase někdy příště.

Reklama

Výběr článků

Načítám