Hlavní obsah

Pyrotechnici budou v muničních skladech ve Vrběticích pokračovat i v příštím roce

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.
Aktualizováno

Přesně pět let od výbuchů muničních skladů ve Vlachovicích-Vrběticích na Zlínsku hodnotili ve středu 16. října ve vrbětickém areálu zástupci složek zainteresovaných do bezpečnostního opatření Výbuch aktuální vývoj prací a jejich výhled na další období.

Foto: Policie ČR

Pyrotechnici pracují v nelehkých podmínkách.

Článek

„Velitel zásahu a ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje Jaromír Tkadleček ocenil mimořádnou práci složek IZS, které na místě výbuchu pracují intenzivně už pátým rokem,“ uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.

„Pyrotechnické práce pokračují v epicentru explozí skladovacího objektu č. 12, včetně ohledání místa. Nyní se nacházíme u sektoru 400 a zbývá dokončit posledních 50 sektorů. V létě jsme vyčistili 34 hektarů a po skončení podzimní sezony a přechodu do zimního období, pravděpodobně v první polovině prosince, uvolníme vlastníkům dalších téměř 44 hektarů pozemků,“ sdělil Jaromír Tkadleček.

Podle Tkadlečka to bude poslední teritorium, které lze uvolnit do doby, než z vrbětického areálu pyrotechnici odejdou. Celé léto pracovali intenzivně ve dvousměnném režimu, od 1. října přešli na jednosměnný provoz a s tím souvisí i změna v uzavírání komunikace mezi obcemi Haluzice a Lipová od 7,30 do 18 hodin.

„Na pracích ve vrbětickém areálu se podílí 80 pyrotechniků. Za pět let, kdy zásah trvá, prohledali okolo 800 sektorů, na které je areál rozdělen. V posledních 50 sektorech, což představuje necelých 50 hektarů, musí udělat jak pyrotechnický průzkum, tak plošný sběr,“ vysvětlil ředitel pyrotechnické služby Michal Dlouhý.

„Přes veškerou snahu se nepodaří do konce roku práce ukončit. Pokud budou povětrnostní podmínky příznivé, můžeme předpokládat, že složky IZS vrbětický areál opustí v druhém čtvrtletí příštího roku. Je logické, že zimní podmínky rizikovým pyrotechnickým činnostem přát nebudou,“ pokračoval Tkadleček.

„Konec je nejtěžší, terén náročný a koncentrace munice a zbraní je absolutně největší. Práce pyrotechniků jsou vysoce rizikové, protože většina munice je v nebezpečném stavu a některé nálezy váží až 40 kilogramů,“ zdůraznil Michal Dlouhý. Poznamenal také, že v letních měsících naměřili na balistické přilbě pyrotechnika 54 stupňů Celsia a na nalezené munici dokonce přes 70 stupňů Celsia.

Ředitel krajských hasičů Vít Rušar sdělil, že jeho muži plní úkoly, které jim klade velitel zásahu. „Zabezpečujeme zázemí, opravu a údržbu techniky i dodávku pohonných hmot. Do vrbětického areálu vysíláme i lezce, kteří pomáhají pyrotechnikům. Jsem rád, že nedošlo k žádnému nežádoucímu výbuchu ani k ohrožení zasahujících příslušníků či občanů z blízkého okolí,“ prohlásil Rušar.

David Kareš, zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru v Hlučíně ocenil podíl 170 příslušníků útvaru na činnostech ve Vrběticích, především na odstraňování sutin nebo prořezu vzrostlé vegetace tak, aby mohl být prováděn plošný sběr a pyrotechnický průzkum.

„V areálu pracuje naše speciální těžká technika, jako čtyřiceti tunový pancéřový nakladač nebo speciální vozidlo TITAN určené pro práci v nejsložitějších podmínkách,“ dodal Kareš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám