Hlavní obsah

Půvabná renesanční Třeboň se vylíhla z nepůvabné trhové osady Witingau

Novinky, Vratislav Konečný

Třeboňský kapr je pojem, zrovna jako pivo Regent nebo léčebné slatinné lázně. Nebýt asijských šrámů na své renesanční kráse, byla by městem téměř rožmbersky dokonalým. Ale bohužel trhovci se nasoukali i do památkových zón. Petr Vok by zíral. Původně se osada jmenovala Wittingau – Vítkův luh.

Foto: Vratislav Konečný

Schwarzenberský znak, havran klove Turkovi oči

Článek

To jest v análech uváděno podle zakladatele trhové vsi v močálech Lužnice, psal se Witigo de Glokgot, česky Vítek z Klokot. České místní jméno in Treboni, je doložené roku 1262 a znamená Třeboňovo vlastnictví.

Ve 13 století vzniklo hrazené městečko, a pověstný klášter byl založen ve století 14., to se psal (1366) „ecclesia in Witingaw alias Trzebonye”. Rožmberkové už v tom měli jasno, žádné alias, zámek tu bude stát, růži ve znaku mít.

Za Rožmberků město rozkvétalo, investovalo se, založeno bylo mnoho rybníků, hospodářských dvorů a pivovarů. Ladem ho nenechali ani Schwarzenbergové, jejich opravená a znovu zpřístupněná hrobka stojí za návštěvu. Než zajdete na oblíbené kapří hranolky, hybaj do zámku.

Přestože byly třeboňský zámek i hrobka Schwarzenbergů otevřeny i v zimním období, návštěvnická sezóna oficiálně vypukne 30. března. „Pro začátek sezóny spolupořádáme s městem Třeboň v neděli 1. dubna ve Schwarzenberském sále slavnostní velikonoční koncert souboru Dyškanti s názvem Hudba na dvoře posledních Rožmberků. Během velikonočních svátků, a to i v pondělí, budou moci návštěvníci obdivovat velikonoční výzdobu v historických interiérech,“ přiblížil úvod sezóny nový třeboňský kastelán Vít Pávek.

Šlechta za nacismu

V zámecké galerii bude od 30. března do 27. dubna otevřena výstava Ve znamení tří deklarací aneb Šlechta v letech nacistického ohrožení zapůjčená z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Od 7. do 15. dubna provoní interiéry tradiční květinové aranže, letos na téma Amarylis, květinová dáma ve společnosti schwarzenberské diplomacie. „V květinových vazbách se promítne vliv Schwarzenbergů v hospodářské sféře, ale i jejich zahraniční aktivity v Anglii, Itálii či Africe a Asii,” uvedl Pávek.

Kulturní léto bude na zámku opravdu bohaté. „Kromě koncertů v rámci festivalů Okolo Třeboně a Třeboňských Nocturen chystáme četná divadelní představení, hudební produkce, ukázky dobových tanců i šermířských vystoupení, noční hrané prohlídky, kastelánské prohlídky, ale i historické a tematické slavnosti. Novinkou letošního léta bude projekce Kinematografu bratří Čadíků v zámeckém parku v polovině července,“ řekl kastelán Pávek.

Zámek ožije i při zahájení lázeňské sezóny, tradičního Anifilmu či historických slavnostech Jakuba Krčína.

Nové návštěvnické trasy

Pro letošek chystá správa zámku menší reinstalace všech tří prohlídkových tras. Větší změny jsou plánovány pro renesanční expozici se zaměřením na životy posledních Rožmberků a objekt konírny. V budoucnu dojde k vytvoření nové prohlídkové expozice v zahradním křídle zámku, který dosud užívá Státní oblastní archiv v Třeboni.

„Po přestěhování novodobých archivních depotů se uvolní prostory reprezentačního i soukromého charakteru, jako jsou bývalé knížecí ložnice, zámecká kaple sv. Kateřiny, či císařský sál s lodžií s výhledem na zámecký park. Zahradní trakt ovšem ukrývá i místnosti s dochovanou renesanční výzdobou i gotickými prvky,“ nastínil plány kastelán Pávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám