Hlavní obsah

Putovní výstava nejlepších staveb Plzeňského kraje oslaví výročí republiky v Plzni

Novinky, Hana Kulawiaková

Fotografie staveb ze soutěže Stavba roku Plzeňského kraje jsou ode dneška vystaveny v budově Nové scény Divadla J. K. Tyla v Plzni. Vždy hodinu před představením si mohou návštěvníci prohlédnout všechna přihlášená a oceněná stavební díla i vítěznou Stavbu století Plzeňského kraje. Vstup je zdarma.

Foto: DOMINIK CENTRUM SERVIS s.r.o.

Výstava ke Stavbě roku Plzeňského kraje na Nové scéně DJKT v Plzni

Článek

Až do 18. listopadu jsou ve 3. patře Nové scény Divadla J. K. Tyla na Palackého náměstí vystaveny nejlepší stavby, které vznikly v loňském roce na území Plzeňského kraje. Mezi prezentovanými 28 stavbami, které se přihlásily do soutěže Stavba roku Plzeňského kraje 2017, jsou stavby nominované odbornou porotou na vítězný titul i stavby oceněné.

Své místo na výstavě má i vítězná Stavba století Plzeňského kraje. „Právě ve dnech, kdy slavíme významné výročí 100 let od založení republiky, se do Plzně přesouvá putovní výstava, na které bude k vidění i Stavba století Plzeňského kraje,“ řekl Ota Rubner, předseda představenstva Okresní hospodářské komory Plzeňsko.

„Velice nás potěšilo, že soutěž o Stavbu století Plzeňského kraje, která byla iniciativou Okresní hospodářské komory Plzeňsko, vzbudila zájem veřejnosti. Z 10 nominovaných staveb, které vznikly na území Plzeňského kraje za posledních 100 let, lidé zvolili za Stavbu století zimní stadion v Plzni,“ doplnil.

Hostitel výstavy, město Plzeň, do soutěže přihlásilo stavební úpravy okolí Třemošenského rybníka. Realizace nové rekreační zóny v těsném sousedství městské zástavby byla nominována na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2017 v kategorii Sportovních a volnočasových staveb.

„Na dosud nepřístupném severním břehu Třemošenského rybníka v Plzni vznikla vycházková cesta pro pěší, z níž je možno pohodlně sestoupit do vody ke koupání. Prudký svah na břehu rybníka byl zpevněn opěrnou zídkou, která plní protierozní funkci a navíc slouží k posezení s vyhlídkou na rybník,“ popsala Irena Tolarová z Úseku koncepce zeleně Správy veřejného statku města Plzně.

Důvody, které vedly k rozsáhlé stavební úpravě, doplnil Richard Havelka, vedoucí úseku lesů zeleně a vodního hospodářství. „Žulové terasové opevnění břehů brání dosavadnímu podemílání břehů a chrání tak les, vybudováním schodišť se zlepšila možnost vstupu do vody a nově vystavěná cesta vytvořila pohodlnější přístup ke Kamennému rybníku. Díky propojení obou rybníků byla zpřístupněna nová rekreační oblast, kterou dříve nebylo možné využít.“

Výstava ke Stavbě roku Plzeňského kraje 2017 putuje napříč plzeňským regionem a má celkem šest zastávek. Dosud navštívila Kdyni, Město Planá a Klatovy, po Plzni bude pokračovat do Dobřan a Dýšiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám