Hlavní obsah

Putovní výstava nazvaná Bo Ostrava je Fajna zavítala do Polska

Novinky, Eda Riedl

Putovní výstava s názvem: Bo Ostrava je Fajna se od čtvrtka představuje divákům v polské Jasienici.

Foto: Dušan Stračánek

z vernisáže v Jasienici 01

Článek

Ostravský Spolek Mlejn sdružuje kolem sebe spoustu šikovných výtvarnílů. A tak se zrodil jednoho dne nápad uspořádat výstavu s tématem ovlivněným Ostravou.

Dlouho jsme hledali ten správný název výstavy, která by měla vyjadřovat to co cítíme k našemu městu. Městu Ostrava, které dovede být i barevné a krásné, černé a industriální a tak nějak jiné než ostatní města. Nakonec zvítězil návrh: Bo Ostrava je fajna.

První výstava, nebo řekněme zastavení se konalo v loňském roce v Galerii na Slezskoostravském hradě v Ostravě. Výstava měla úspěch a a tak rozhodnuto, že se stane výstavou putovní. Ne tak zcela, protože některé obrazy z první výstavy změnily majitele, a jak plynul čas, jiné obrazy byly prodány. Každý autor se však zavázal, že tuto putovní výstavu vždy doplní podle svého nejlepšího vědomí, aby mohla dále fungovat.

Druhé zastavení výstavy je v Polsku, kde má Spolek Mlejn uzavřenou mezinárodní spolupráci s GOK Jasienica v oblasti kulturních akcí.

Výstava Bo Ostrava je Fajna byla zahájena vernisáží ve čtvrtek 26. února v GOK Jasienica – Gminny ošrodek kultury w Jasienicy. Akce se účastnilo 17 autorů, kteří jsou nějakým způsobem napojeni na dění v ostravském Spolku Mlejn. Je vystaveno celkem 28 děl v technikách pastel, akvarel, akryl, olej a také kované obrazy. Výstava potrvá do konce března.

Již nyní má spolek naplánovanou další zahraniční výstavu, tentokrát v listopadu na Slovensku v Čadci v kulturním domě, a také o prázdninách v Havířově. V příštím roce se uvedená putovní výstava objeví v Hranicích a pak se uvidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám