Hlavní obsah

Putovní expedice měla jednu ze svých zastávek v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Ve čtvrtek 8.října v rámci celorepublikové akce "Hledá se 16.000" dorazil na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí expediční vůz partnera Nadačního fondu IMPULS, který se touto formou snaží pomoci lidem s roztroušenou sklerózou a veřejnost informovat o problémech spojených s touto nemocí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vozidlo partnera Renault putovní expedice Nadačního fondu IMPULS dorazilo 8.října ve 14 hodin na Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí.

Článek

Nezisková organizace Nadační fond IMPULS vznikla za účelem podpory projektů zabývajících se zajištěním komplexní a kvalitní léčby, výzkumem a osvětovou činností demyelinizačních onemocnění, především roztroušené sklerózy (RS). Tato diagnóza představuje chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, kdy poškozená nervová vlákna přestávají správně přenášet signály v nervovém systému, což vede ke vzniku RS.

V ČR je přibližně 15.000 pacientů a stále jich přibývá. RS má negativní vliv na tělesné, mentální i psychické funkce. V případě včasné a dostatečné léčby lze však mnohé ze symptomů RS úspěšně zvládnout a léčit.

Zároveň pohyb a cvičení pomáhá zlepšit kondici a tak pacient Roman Kvapil v roce 2011 vymyslel 24hodinový maraton cvičení, do kterého se zapojilo na tisíc lidí. To přivedlo Nadační fond IMPULS na myšlenku najít zbývající.

Akce byla označena heslem: IMPULSu to nedá, 16 tisíc hledá. Až je všechny najdeme, na Maraton zajdeme. Expedice, která začala 28.září a skončí 13.října v Praze je tedy postavena na čísle 16: trvá 16 dní, má 16 zastávek po celé republice, ujede se 16 set kilometrů, aktivně se zapojí 16 pacientů a ujde se denně 16 tisíc kroků měřených pomocí krokoměru, na podporu myšlenky pohybové terapie RS.

Pacienti a veřejnost se mohou více dozvědět o záměrech Maratonu MaRS na aktivitách místních pacientských sdružení tzv. ROSEK a sami se mohou osobně zapojit do pohybové krokovací aktivity.

Na zahájení akce ve čtvrtek 8.října přišla na Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí skupina pacientů, která se záhy rozrostla o učitelský sbor a studující Střední zdravotnické školy. Krokování nebylo však jedinou aktivitou, kterou regionální organizace Pardubického kraje ROSKA se sídlem v Ústí nad Orlicí zorganizovala.

Program pokračoval besedou v salonku hotelu UNO, během které vystoupili zástupci IMPULSu včetně terapeutek a vedoucí lékařky MS Centra Neurologické kliniky 1.LF UK a VFN v Praze, které seznámily přítomné s nutností komplexního přístupu k léčbě RS a zdůraznily úlohu pravidelného pohybu jako nedílné součástí léčby. Tato informace se stala zároveň vyzváním k účasti na 5.ročníku cvičebního maratonu MaRS 2016.

Obšírnou zprávu o činnosti doplněnou o kombinované programy, poradenskou činnost v pracovní i sociální oblasti, zapůjčování pomůcek a další pomoci přednesla Hana Pauková z ústecké ROSKY.

V Pardubickém kraji je ústecká ROSKA jedinou organizací, která se projektu Hledá se 16.000 účastnila, takže zastávka v Ústí nad Orlicí reprezentovala celý pardubický region.

Oceněním práce se navíc stalo předání symbolického šeku na 8.601 Kč z výtěžku MaRS 2015 na rehabilitační pomůcky pro pacienty s RS.

Besedu pak uzavřela cestovatelská přednáška Aleše Zajíčka, pacienta s RS, který díky moderní biologické léčbě dokázal nejen vystoupit na Sněžku, ale projet i kus Evropy, procestovat Filipíny a navštívit Nepál, Kamčatku a Barmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám