Hlavní obsah

Putování začne u hradu, cíl bude na nejvyšší ostravské haldě

Novinky, Josef Zajíc

"Pojďte si s námi projít jednu z nejstarších obcí, která patrně vznikla již ve 12. století, a pak vystoupat na nejvyšší haldu v Ostravě," pozvala zájemce Mgr. Lucie Ochodková, vedoucí pobočky Vyhlídková věž Nové radnice.

Foto: Josef Zajíc

Soutok řeky Ostravice a Lučiny. 12.3.2013

Článek

"Během prohlídky se dozvíte zajímavosti o historické rodině Sedlnických a Vlčků. Dozvíte se o historii dolování na Jámě Trojice. Projdeme se kolem radnice, uvidíme elektrárnu z roku 1895, první českou tiskárnu ve Slezsku a prohlídku zakončíme výstupem na haldu Emu," láká zájemce průvodce Jovan Stojovič.

Sraz zájemců o putování Slezskou Ostravou bude v neděli 17. března u hlavní brány Slezskoostravského hradu. První písemná zmínka o hradu se vztahuje k 2. srpnu 1297. Hrad byl postaven na místě dřívějšího slovanského hradiště. Komentované prohlídky tu u hlavní brány začnou v 10.00 a v 14.00 hodin.

K hradu je možné se dostat tak, že zájemce dojede tramvají na výstupní zastávku Výstaviště. Projde Ostravským výstavištěm na Černé louce až k Lávce Unie, která vede přes řeku Ostravici.

Na tomto místě lze zhlédnout soutok řeky Ostravice, která pramení v Beskydech, a její tok je 65 km dlouhý. Po pravoboku se do Ostravice vlévá řeka Lučina, která pramení v Těšínských Beskydech v severním úbočí Prašivé a po 37 kilometrech se vlévá do Ostravice.

Trasa prohlídky bude pokračovat okolo kostela sv. Josefa, který byl postaven v období let 1780 - 1783 na místě původního dřevěného kostela svatého Jiří.

Další zastávka bude u dolu Trojice. Důl byl založen Stanislavem hrabětem Wilczkem v roce 1844 na Slezské Ostravě. V roce 1961 byl důl připojen jako pomocný provoz k Dolu Petr Bezruč.

Následujícím návštěvním místem bude nová radnice na Slezské Ostravě. Byla postavena podle návrhu architekta Viktorina Šulce.

Procházka bude zakončena "výplazem" na nejvyšší ostravskou haldu Ema, která ční do výšky 315 m. n. m. a v případě dobrého počasí jsou z ní krásné rozhledy na Ostravu a okolí.

Další akce: Komentovaná procházka městským obvodem Ostrava - Přívoz se uskuteční 31. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám