Hlavní obsah

Pustým žlebem - nejromantičtějším kaňonem Moravského krasu

Novinky, Vratislav Konečný

Do Moravského krasu se jezdí především za podzemím, krápníkové jeskyně, plavba po Punkvě, proslulá propast Macocha táhnou. Ale i na povrchu je nádherně, nejhezčí partií je asi osmikilometrový kaňon Pustého žlebu. Táhne se od obce Sloup po Skalní Mlýn.

Foto: Vratislav Konečný

Vchod do Kůlny, místa s množstvím archeologických nálezů

Článek

Na první rozsáhlé jeskyně narazíte hned za obcí Sloup, to minete cvičné lezecké vápencové stěny a jste u velkého skalního suku Hřebenáče, jinak Sloupu, který dal obci jméno.

U něho se nalézají Sloupsko-šošůvské jeskyně. Nejdelším prozkoumaným podzemním systémem s 35 kilometry chodeb je Amatérská jeskyně.

Děravé podzemí

Jeskynní podzemí je v parnu výbornou osvěžovnou, teplota má asi 7 stupňů. Systém se skládá ze Sloupsko-šošůvské jeskyně s propadáním Sloupského potoka (na povrchu jsou propadů desítky, nejznámější Rudické), v Rasovně se propadá Bílá voda, následují Piková dáma, Spirálka, C13, Stará a Nová Amatérská jeskyně, přístupná příležitostně, vývěrová část Punkevních jeskyní, a propast Macocha.

V Nové Amatérské zahynuli v roce 1970 při náhlé průtrži speleologové M. Šlechta a M. Zahradníček.

Jeskynní nálezy

U většiny jeskynních objevů byl na počátku minulého století Karel Absolón, učinil mnoho kosterních nálezů prehistorických zvířat i předchůdců člověka. Prohlídka jeskyní zabere podle trasy 90 až 12 minut. Stojí za to.

Za obří jeskyní Kůlna, kde jsou figurálně znázornění naši chlupatí předci a ve vitrínách odlitky kostí pravěkých zvířat, začíná úzká asfaltka. Je využívaná jako cyklostezka, vede na dně hlubokého kaňonu.

Vlhko jako v pralese

Strmé svahy jsou zalesněné, co chvíli vidíte ve skalách otvory jeskyní, je jich tu před 450, některé miniaturní, další docela velké. Je tu vlhké teplo, vzduch se téměř nehne, zřejmě i to zapříčiňuje, že i přes malý počet míjených návštěvníků téměř žádný neumí pozdravit. Děti ani dospělí, jen zarytě koukají při míjení se stranou. Základní slušnost už se nenosí.

V podrostu stále něco šustí, zahlédl jsem pár drobných hlodavců, asi myšice, a docela dlouhou užovku.

Musíte mít rezervaci

Po zhruba dvou hodinách klidu se cesta vynoří u spodní stanice lanovky na Macochu, fronta na nejpříkřejší lanovku u nás je asi na dvacet minut. Následují Punkevní jeskyně, zde musíte mít rezervaci vstupenek, většinou v řádu týdnů, jinak máte smůlu. Podle průvodkyně denně navštíví podzemí asi 1300 lidí.

Na skále proti vchodu leží zřícenina hradu Blansek. Je to trochu šplhání, ale ruina je rozlehlá. Cesta končí u Skalního Mlýna, zde jsou prostory skvostné Kateřinské jeskyně s unikátním Bambusovým lesíkem, tvoří ho až 4 metry vysoké tenounké stalagmity.

Hlavní jeskynní dóm je největším zpřístupněným prostorem Moravského krasu. Vysoký 20 metrů, dlouhý 98 a široký 44 metry.

Skalní Mlýn má parkoviště, odtud vede cesta do Blanska.

Reklama

Výběr článků

Načítám