Hlavní obsah

Pustevny praskaly ve švech

Novinky, Josef Zajíc

Ve čtvrtek 20. srpna bylo krásné počasí, teplo, ne horko, prostě příjemně. To vedlo lidi k tomu, aby se vydali různými cestami a způsoby na jednu z nejkrásnějších z vrcholových partijí Beskyd Pustevny .

Foto: Josef Zajíc

Pustevny - krásné místo v Beskydech. 20.8.2015. Cesta lanovkou z Ráztoky v Trojanovicích - 620m.n.m. na vrchol Pusteven - 1118 m.n.m.

Článek

Zdolat Pustevny (1118 m.n.m.) je možné  pěšky, ale také lanovkou z Ráztoky (620 m.n.m.) až na samý vrchol. Celý den byla na sedačkovou lanovku fronta.

"Za celé léto se nám nestalo, že by byl o výjezd a samozřejmě sjezd lanovkou v jednom dni takový zájem. Nevíme čím to je, ale jsme rádi, že lidé vyjeli a potěšili se z krásného horského prostředí a pohledů z vrcholů hor na široké okolí. Dnes vyjelo nahoru 2114 lidí a to nepočítáme, kolik jich vyšlo pěšky nebo vyjelo z druhé strany autem. Už se těšíme, až se konečně začne rekonstruovat Libušín a je předpoklad, že se začne v dohledné době stavět zcela nová restaurace a zázemí pro turisty. Ta bude navazovat na horní stanici lanovky," informoval vedoucí společnosti Pustevny Petr Chrostek.

Lanovka na Pustevny z Trojanovic - Ráztoky byla zprovozněna 4. března 1940. Je to tedy 75 let od prvních výjezdů. V průběhu let byla několikrát rekonstruována, naposledy v roce 1987.

Na vrcholu Pusteven návštěvník uvidí torzo vyhořelé chaty Libušín, kterou zachvátil v roce 2014 požár. Chaty Libušín spolu s Maměnkou vyrostly na konci 19. století podle návrhu slovenského architekta Dušana Jurkoviče (1868-1947), který je také autorem Zvoničky, ta s oběma stavbami souvisí. Libušín i Maměnka byly společně uvedeny do provozu 6. srpna 1899.

Pokud se chce návštěvník vydat na příjemnou, ne zvláště namáhavou procházku, většinou si zvolí směr na horu Radhošť ( 1129 n.m.), kde je kaple sv.Cyrila a Metoděje z let 1886 - 1888 spolu s bronzovým sousoším věrozvěstů Cyrila a Mětoděje z roku 1931.

Cestou na Radhošť lidé potkají obrovskou sochu slovanského pohanského boha Slunce, hojnosti a úrody, kterou navrhl a realizoval v roce 1931 Albín Polášek ( 1878 - 1965). Socha léty podléhala povětrnostním podmínkami, a tak byla vyrobena její replika z žuly a 4. července 1998 instalována zpět na své místo. Socha měří 328 cm a váží 3,2 tuny.

Návštěvníci, kterých bylo ve čtvrtek 20. srpna tisíce, využili krásného počasí  k pohledům a rozhledům do široké nádherné krajiny Beskyd s možností výhledů až na slovenské pohoří. Ti, kteří nechtěli cestu zpět absolvovat opět lanovkou, si mohli vypůjčit koloběžky a dolů do Ráztoky sjet po tak zvané Knížecí cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám