Hlavní obsah

Purkrabstvím hradu Klenová zněly vánoční spirituály. Historický sál se zaplnil do posledního místa

• Aktualizováno
Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Galerie Klatovy/Klenová uspořádala v neděli 9. prosince v purkrabství hradu Klenová Adventní koncert skupiny Elias. Na koncertu zněly vánoční spirituály, vánoční písně z evropských zemí, české koledy a písně ve vícehlasých úpravách. Vedoucím skupiny je Pavel Koura, s kterým přinášíme rozhovor.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Zleva Martin Marcinko, Pavel Koura, Milada Čermáková a Helena Wachtlová

Článek

Jak se vám v purkrabství hradu Klenová hrálo?

Na Klenové se nám hrálo velmi dobře. Líbily se nám historické prostory purkrabství, ale především nás nadchla atmosféra, kterou zde vytvořili diváci. Potěšil nás i jejich počet – ukázalo se, že hradní interiéry mají svou nezaměnitelnou atmosféru a jsou tak pro posluchače velmi přitažlivé.

Jaké písně zde zazněly?

Pro koncert na Klenové jsme připravili především spirituály, protože to je hlavní oblast, které se skupina Elias věnuje. Zařadili jsme hlavně takové písně, které vyzývají k zamyšlení a hodí se tak k současné adventní době. Zároveň jsme zvolili i písně s vánoční tematikou a některé známé české koledy.

Skupina Elias vznikla na podzim roku 2016. Jak se vám spolupracuje s těmito mladými lidmi?

Za dva roky naší společné činnosti jsme zjistili, že zpívat spirituály ve vícehlasé podobě není úplně jednoduché. Každý člověk je sám ve svém hlasu, a pokud zpíváme pětihlas, musí si každý hlídat svůj part, ale zároveň poslouchat ty ostatní.

Jsem rád, že se nám podařilo vytvořit sestavu, která spolu hlasově dobře souzní a vytváří dojem jednotného celku. Kromě toho se ukázalo, že nutným předpokladem je také souznění lidské, bez něhož se hlasy, byť dobře znějící, nemohou sjednotit a získat přesvědčivost a výraz, který jim divák uvěří.

Ke koncertu na Klenové jste si přizvali další hudebníky...

Pro adventní a vánoční koncerty jsme rozšířili hudební doprovod našich písní o další hudební nástroje. Zejména v lidových koledách zní dobře housle, proto jsme zapojili také moji patnáctiletou dceru Báru, která hraje na housle v klatovské ZUŠ. V koledě o malém bubeníčkovi nám scházel hráč na buben, a tak jsme poprosili o pomoc také naši mladší dceru Karolínku, která sice hraje na flétnu, ale pro účely této písně se stala oním malým bubeníčkem, který jde do Betléma zabubnovat malému Ježíškovi.

Které vánoční písně má publikum nejraději?

Myslím, že nejoblíbenější jsou u diváků americké spirituály. Je to žánr, který je divácky velmi atraktivní, ale pro svou obtížnost ho zpívá jen málo hudebních uskupení. Zároveň jsme zjistili, že lidé velmi pozitivně reagují na písně, které je vyzývají k hlubšímu zamyšlení nad životem. Tyto písně sice nejsou tak rytmické jako afroamerické spirituály, ale přesto si je řada diváků zapamatuje a jejich poselství si pak odnáší s sebou domů.

Na co se mohou vaši příznivci těšit?

V následujících dnech nás čekají koncerty s již čistě vánočním obsahem. Seznam skladeb rozšíříme o další spirituály, které mají vánoční tematiku. Těšíme se na koncert na Chodsku, kde budeme zpívat 18. prosince v kostele v Mrákově, a dále na koncert v klatovském husitském kostele (naproti soudu) v sobotu 22. prosince v 18:30 hodin.

Týž den budeme také hrát od 15:30 na klatovském náměstí. Naším posledním vánočním koncertem bude již tradiční vystoupení v Horské synagoze v Hartmanicích, kde nás mohou posluchači slyšet 27. prosince od 18 hodin. Zdejší prostředí nás inspirovalo k nápadu zařadit do koncertu i jednu židovskou chanukovou píseň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám