Hlavní obsah

První zlatou Skutečně zdravou školou v Česku je pražská MŠ Semínko

Novinky, Pavel Kašpar

Mateřská škola Semínko sídlící v pražském Toulcově dvoře jako vůbec první instituce v České republice splnila všechna kritéria programu Skutečně zdravá škola. Získala tak zlatý titul.

Foto: Skutečně zdravá škola

Ing. Karolina Kallmünzerová, manažerka programu Skutečně zdravá škola předává certifikát ředitelce školky Mgr. Magdaléně Kapuciánové(vlevo).

Článek

Ocenění udělili zástupci programu Skutečně zdravá škola za splnění potřebných kritérií v oblastech angažovanosti a kultury stravování, kvality jídla a místa jeho původu, vzdělávání o jídle a stravování a místní společenství a spolupráce. 

Již v loňské roce, v rámci stříbrných kritérií, plnila Mateřská škola Semínko požadavky na výrobu jídla, které musí být minimálně ze 75 procent tvořené z čerstvých a nezpracovaných surovin, 5 procent surovin musí pocházet z ekologických farem, dětem musí být podávané pouze neslazené nápoje a děti mají být vzdělávané o původu potravin a vaření.

Cesta ke zlatu vedla přes stravu i edukaci

Pro získání zlatého titulu ve školce realizují plán podpory zdravého stravování. Dále musela jídelna mateřské školy prokázat, že minimálně 80 procent nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou v krajích obklopujících Prahu. Deset procent všech surovin musí pocházet z ekologických farem, pro přípravu pokrmů jsou používána pouze vejce z volných výběhů.

Děti pravidelně s pedagogy zkouší přípravu pokrmů z ovoce a zeleniny vypěstované na školní zahradě a navštěvují farmu v Toulcově dvoře. Škola aktivně zapojuje rodiče a veřejnost do aktivit v oblasti zdravého stravování, pěstování a vaření. Ve školní jídelně se snaží minimalizovat objem biologického odpadu. Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní jídelně jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky. 

Zdravé stravovací návyky již od dětství

Vědecké důkazy potvrzují, že stravovací návyky se tvoří již v dětském věku a správná výživa hraje klíčovou roli ve zdravém růstu dítěte a jeho kognitivním vývoji. Mateřské školy plnící program Skutečně zdravá školka nabízí dětem kvalitní pokrmy a podporují a rozvíjí v dětech zdravé stravovací návyky. Skutečně zdravé školky také umožňují dětem pěstovat bylinky, ovoce a zeleninu na zahradě a učit se základům vaření. Rodičům pomáhají vzdělávat se v oblasti zdravé výživy dětí.

Do programu Skutečně zdravé školy je momentálně zapojeno 340 škol z celé České republiky, 58 z nich již splnilo bronzová kritéria, 8 plní stříbrná kritéria. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám