Hlavní obsah

První prosincový večer byl naplněn tajemstvím dálek

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myšlenky poutníka z cestopisného dokumentu Západem USA odhalil program Církve adventistů v sále sborového domu v České Třebové.

Foto: Markéta Vojvodíková

Tajemství prvního prosincového večera ovládly Myšlenky poutníka.

Článek

S barevnými hvězdami na vánočním stromu u nedaleké křižovatky se rozzářil i sál sborového domu Církve adventistů v České Třebové. Prvním nadílkovým balíčkem prosincových dnů byl v sobotu 1. prosince program přednášky z cestopisného dokumentu Západem USA manželů Edvarda a Zdenky Miškejových a jejich dcery Veroniky.

Kdo by netoužil po splnění dětských přání poznat daleký svět? Na sedmdesát návštěvníků se tak ponořilo do ukázek prostorné rozlehlé krajiny, překypující přírodními útvary, zvláštnosmi, nádherou i exotikou.

Po tři večery se odvíjely zajímavé poznatky rodiny Miškejových z cest po dvou desítkách národních parků USA, navíc v tajemném obraze mýtů a legend.

Během předchozích přednášek mohli návštěvníci obdivovat azurové jezero Crater Lake i divoké pobřeží ve státě Oregon s mytickými dvěma světy zimy a ohně. S úžasem mohli pohlédnout na jeden z jeho divů, na přírodní studnu vikingského boha hromu i na hory spícího ohně s největšími vulkány oblasti.

Další krásy představil národní park Olympic, kde tmavé, do mlhy zahalené jezero má svou legendu o setkání indiánů (Siuxů) se záhadným netvorem. Okolní pak tomuto místu říkali Mde Wakan, což znamená záhada nebo jezero zlého ducha. Od roku 1800 získalo definitivní název Ďáblovo jezero. Ledovcovou perlou severu je pohoří Borth Cascades a ledovce v Montaně.

Závěrečná přednáška představila stát Utah s městem Salt Lake City. Zajímavou ukázkou je národní strom, pichlavý stříbrný smrk, který je pěstován i v České republice a stal se i vánočním stromem v Ústí nad Orlicí.

Pouť krajinou západu USA pak pokračovala národními parky Canyonlands a Archez s typickými barvami zářícími kamennými oblouky v kontrastu s hlubokými kaňony. Oblouk Delicate Ark patří k symbolům Salt Lake City i celých Spojených států. V rámci OH v Salt Lake City jím proběhl i atlet s olympijskou pochodní. Poslední oslňující ukázkou před skončením ojedinělé pouti za neobvyklými krásami přírody byl národní park Rocky Mountain v nadmořské výšce 3 173 metrů.

Tak skončil téměř pohádkový večer, navíc i s tradiční vánoční nadílkou. Vylosovaní výherci připraveného kvízu obdrželi knihu o USA, puzzle a gurmánskou ochutnávku. Všichni si pak odnesli pravé lízátko Coly.

Reklama

Výběr článků

Načítám