Hlavní obsah

První premiérou z vlastní produkce Divadla Bolka Polívky v novém roce bude Horská dráha

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 11. ledna v 19 hodin povozí dráha plná výstupů, klesání i břitkého humoru ponejprv dvojici aktérů. Pierra v podání známého slovenského herce Milana Kňažka a Julliet Evy Novotné, členky činohry Národního divadla Brno.

Foto: Jiří Salik Sláma
Článek

Když si starší, avšak protřelý lev salónů přivede do svého luxusního pařížského bytu mladší atraktivní dámu, kterou před chvílí potkal v baru, je jasné, že nikoho nečeká nudný večer. Naopak oba hráči rozjíždějí přehlídku šarmu a osobního kouzla, které se přelévá z jedné strany na druhou, až si připadáme doslova jako na opravdové horské dráze.

A stejně, jako musí po každém stoupání přijít prudký sešup, tak se díky nečekaným zvratům náhle proměňuje také situace mezi hostitelem a jeho návštěvou. Jízda na horské dráze je zkrátka nevyzpytatelným, ale silným zážitkem. Nejen pro ty dva, ale i ty, kteří přistoupí do sedadel v hledišti.

„Horská dráha je dobrá hra, francouzská komedie – a já navíc patřím k hercům, kteří si myslí, že divadlo by mělo být zábavné. Když se třeba diváci tři až pět minut nezasmějí, mám pocit provinění. Horská dráha je příběh starého prasáka a mladé dívky, jiné postavy tam nejsou, takže můžete hádat, koho hraju. Jde vlastně o vtipný dialog s nečekaným rozuzlením, které nebudeme prozrazovat, abychom diváky neodradili. Momentů překvapení je tam dokonce vícero, což mám na divadle taky moc rád. Když se děj změní jinak než publikum na základě toho, co vidělo, předpokládá. A tady je hned několik takových obratů. Přijďte se podívat,“ zve na představení Milan Kňažko.

Dodejme, že ve hře Erica Assouse Horská dráha, napsané v roce 2004, při jejím francouzském uvedení zazářil v mužské roli slavný Alain Delon. Diváci v DBP se nepochybně budou těšit na vystoupení populárního slovenského herce.

V ženské roli od reprízy 17. března také na herečku a dabérku Jitku Ježkovou, která bude s Evou Novotnou pravidelně alternovat. Režisérem hry je Petr Halberstadt, dramaturgem Jan Krupa, scénografem Jaroslav Milfajt, kostýmy: Hana Halberstadt. Text francouzské hry do češtiny převedl Alexander Jerie.

Nejbližší reprízy Horské dráhy: 13. 1., 6. 2., 11. 2., 5. 3. a 17. 3. Vstupenky k dispozici online přes síť GoOut nebo na pokladně Divadla Bolka Polívky.

Reklama

Výběr článků

Načítám