Hlavní obsah

První Prázdniny s Ottíkem a Ottičkou měly úspěch, už se plánují další

Novinky, Vladimíra Krejčí

Mimořádný úspěch zaznamenaly letošní první Prázdniny s Ottíkem a Ottičkou, které uspořádalo Středisko volného času Vila Doris Šumperk ve spolupráci se zdravotnickým zařízením Ottlens. Akce určená dětem se zrakovými vadami by se měla zopakovat příští rok.

Foto: Kamila Hlavsová

Ke cvičení děti využily i specializované ortoptické přístroje.

Článek

„Naše dcera Danielka byla nadšená a plná zážitků. Děkujeme za týden plný akcí, úsměvů a radosti. Věřím, že na započatou tradici navážete i příští sezonu,“ vzkázali organizátorům rodiče malé účastnice.

„Právě jsme výsledky letošního soustředění tupozrakých a šilhajících dětí vyhodnotili a určitě chceme pokračovat. V prvním ročníku jsme si troufli jen na příměstský tábor přímo v Šumperku, ale na příští prázdniny nevylučujeme ani celotýdenní akci v přírodě,“ uvedla Kamila Hlavsová, pracovnice centra Ottlens.

Při léčbě pomáhá, pokud děti vezmou cvičení za své

„Děláme vše pro to, abychom dětem pomohli vyhrát boj s nebezpečnou tupozrakostí. Pracujeme s nimi po celý rok, vysvětlujeme, proč je nutné s nemocným okem pravidelně cvičit, hledáme cesty, jak děti motivovat. Naši pacienti jsou ve věku, kdy si ještě neuvědomují, jaké následky jim hrozí, pokud problém podcení. Nemá cenu cvičení striktně nařídit a jen kontrolovat výsledky. Je třeba děti nadchnout,“ popsala systém práce s malými pacienty Lenka Ottová, vedoucí lékařka centra Ottlens.

Aktivní přístup se zamlouvá dětem i rodičům

Moderní přístup k dětským pacientům při léčbě závažného funkčního poškození zraku vítají rodiče dětí, které se Prázdnin s Ottíkem a Ottičkou zúčastnily.

„Dceři Lucii se na táboře moc líbilo. Hlavně tvoření a výlety,“ svěřila se jedna z maminek. „Program byl perfektně připravený, stálo by za to tábor opět uskutečnit,“ přidala se další maminka. „Uspořádat tuto akci byl výborný nápad. Sestřičky byly skvělé,“ soudí maminka dítěte z Velkých Losin.

„Oceňujeme programovou kreativitu,“ uvádějí rodiče dalšího malého pacienta. „Chtěli bychom vyzdvihnout trpělivost lektorů a snahu nabídnout dětem nejen nové informace a zážitky, ale také trénovat, aby se podařilo odstranit jejich hendikep.“

Spolupráce Vily Doris s dětskými oftalmology se osvědčila

Pětidenního příměstského tábora se zúčastnily dvě desítky dětí ve věku od šesti do desíti let, o které pečovali pedagogové z Vily Doris a tři specializované oční sestry z centra Ottlens.

Kromě běžných prázdninových aktivit program nabízel hry zaměřené na rozvoj prostorového vidění. Byly sestavené tak, aby odpovídaly zájmům dětí jejich věku. Na jejich cestě v boji s tupozrakostí je tak jako v centru Ottlens provázely postavičky dětských pirátů s brýlemi a okluzory, jejichž autorem je výtvarník Petr Válek.

„Pro příští rok zvažujeme jako místo konání tábora Kunčice nebo Malou Moravu. Rozhodnutí však dosud nepadlo,“ prozradila pracovnice Ottlensu Hlavsová.

Zanedbaná tupozrakost hrozí doživotními následky

Tupozrakost je snížená schopnost vidění způsobená tím, že mozek se nenaučil správně rozpoznávat zrakové podněty.

Léčit se dá pouze ve velice nízkém věku, důležité je nosit brýle, okluzor a pravidelně s nemocným okem cvičit. Pokud se léčba a cvičení zanedbají, zůstávají celoživotní následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám