Hlavní obsah

První prázdninový víkend se v Habartově nesl ve znamení charity

Novinky, Aleš Plevka

Na začátku 24hodinové akce stála snaha Marka Beryho, vedoucího místního streetworkoutového klubu, pomoci někomu konkrétnímu a potřebnému z Habartova. Postupem času se tento záměr neustále rozvíjel až do podoby, kdy se do této bohulibé akce nejrůznější formou ochotně zapojilo více než dvě stě lidí.

Foto: Aleš Plevka

Šipkaři i cvičenci pospolu, každý z nich přispěl k tomu, že cíl akce byl naplněn

Článek

Přípravy Markovi zabraly několik měsíců a jeho původní představa nakonec dosáhla úctyhodných rozměrů, když se v sobotu a v neděli, tedy 29. a potažmo 30. června v Habartově na workoutovém hřišti uskutečnilo čtyři a dvacetihodinové charitativní cvičení a navíc v sousední budově někdejšího Hornického domu také velký šipkařský turnaj, jehož garantem se stal Tomáš Patrák z místního týmu Mlynářů. Finanční výtěžek z obou akcí, které se konaly souběžně a jen několik metrů od sebe, pak byl určen coby pomoc předem vytipované osobě.

Adresátem finanční pomoci se stala desetiletá Danielka. Danielka se již od narození potýká s rosáhlým tělesným i fyzickým hendikepem a je bezpodmínečně a plně odkázána na pomoc druhých. Největší péči jí věnuje její otec Jiří, který na její výchovu i výchovu jejího bratra zůstal bohužel sám, a proto jakoukoliv pomoc rád přivítá.

Finanční prostředky, které se povedlo za víkend nashromáždit, budou dle jeho slov využity na caniss či hipoterapii, které částečně eliminují spazmu, na placení léčebných procedur, pobytu v denním centru Žirafa či na vybavení, které zvýší podnětnost prostředí, ve kterém malá Danielka tráví většinu času.

Finační částka, která aktuálně činí 78 321 Kč, byla poskládána z několika zdrojů. Největší měrou se na ní 30 000 Kč podílelo město Habartov a s 10 000 Kč firma Abydos Házlov. Oba subjekty však měly motivační podmínku. Tou se stal požadavek na odcvičení 51 000 dipů. Tento cíl byl nakonec již asi po dvanácti hodinách tvrdé dřiny díky úsilí bezmála 160 cvičenců splněn, a tak 40 000 Kč bylo doma.

Nakonec se navzdory obrovské únavě a nesnesitelnému vedru podařilo docílit mety 71 304 dipů, přičemž 21 314 jich bylo realizováno na bradlech a zbylých 49 990 o lavičku. Další peníze do kasičky věnovali anonymní dárci jako např. Renda ze Sokolova, který přispěl 2 tisíci Kč, a sbírku stejnou částkou podpořila i firma Fuhrmann Habartov.

Šestihodinové šipkařské klání, které přilákalo více jak 50 účastníků, částku obohatilo o velmi pěkných 17 531 Kč. K Danielce zamířilo startovné, kredity ze všech her a navíc i další dobrovolné dary od šipkařů, z nichž se nejvíce blýsknul tým Nikola Kraslice s částkou 1500 Kč.

Poděkování si však zaslouží i Rudolf Patrák, firmy Abydos, Kovošrot Fekete, Double out s.r.o., ACB Loket s.r.o. Díky podpoře těchto subjektů byly uhrazeny veškeré náklady spojené s pořádáním tak velkého turnaje, a vybraná a věnovaná částka mohla tak být o poznání vyšší. Nejlepšími šipkaři se stali na 3. místě Zdeněk Starovič, na 2. Jan Trbušek a vítězství bral Lukáš Jecha, který v neděli coby krásné gesto svůj pohár také věnoval Danielce.

Prázdniny tak v Habartově nemohly začít pozitivněji a lépe. Marek Bery i Tomáš Patrák se svými organizátorskými týmy odvedli skvělou práci. Nabídli lidem na celý víkend nejen sport a zábavu, cvičení bylo totiž doplněno o různá vystoupení, ale i možnost získat fantastický pocit z toho, že pomohli někomu, kdo to opravdu potřeboval. A to je pocit k nezaplacení, děkujeme.

Reklama

Výběr článků

Načítám