Hlavní obsah

První podzimní víkend v Jeseníkách nabízí výstavy, koncerty i gastronomické akce

Novinky, Táňa Arťušenková

Sváteční poslední zářijový víkend zažijete v Jeseníkách, kde se konají nejrůznější akce, například vernisáž výstavy, koncerty, rekonstrukce bitvy nebo vinobraní či hodování na hradě.

Článek

Ve státní svátek české státnosti, v sobotu 28. září, zahájí v Galerii Octopus v Rýmařově kolektivní výstavu fotografií, maleb, soch a dalších výtvarných forem skupiny Výtvarný kosočtverec – tvrdé jádro Brno. Na výstavě, kterou uvede Emir Chali, budou zastoupeni Andrej Čulák, Marie Němcová, Michal Král, Jindra Kučera, Jana Navaříková a Havran Smýkal. Vernisáž začne mimořádně v 15 hodin. Na ni naváže hudební setkání brněnských kapel Underground jak Brno. Ve Středisku volného času od 17 hodin vystoupí Balet Čs. rozhlasu, Nicmoc kvintet, Hrozně, Tiché lodi a Čočka.

Ve Zlatých Horách zjistíte, jak se válčilo v 18. století v době bojů o Slezsko. Rekonstrukce bitvy Slezských válek z let 1759-1779 se uskuteční v sobotu. Od 10 hodin zahraje na náměstí před radnicí polská dudácká kapela, která doprovodí slavnostní nastup vojenských jednotek. Bitva se odehraje od 14 hodin za hřbitovem. Připravena je také prohlídka vojenského ležení.

Na Hradní hodování se můžete těšit na hradě Sovinec na Rýmařovsku. Akce je určená pro milovníky dobrého jídla a pití i skvělé zábavy. Po celý víkend lze ochutnávat různé speciality, včetně degustačního menu šéfkuchaře Karla Jaška. Přitom sledovat vystoupení šermířů, mušketýrů, půvabných tanečnic či sokolníka Ondry.

V Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku si v sobotu od 12.30 hodin užijete Lázeňské vinobraní. U hudebního altánku nabídnou svá vína i burčáky vinaři z Moravy, na jarmarku nebudou chybět další speciality. V recesistickém závodě O Priessnitzův pohárek si zaběháte kolem kolonády. Za každé kolečko získáte pohárek pramenité vody. Jak tvrdí organizátoři, stejně jako zakladatel lázní Vincenc Priessnitz i oni léčí pohybem a vodou.

Každý podzim se na Jesenicku koná Mezinárodní hudební festival Karla Ditterse z Dittersdorfu, skladatele barokní hudby, který žil a působil v Javorníku. V neděli 29. září zahrají v rámci tohoto festivalu v zrcadlovém sále Priessnitzových léčebných lázních klavíristé Eliška Tkadlčíková a Karel Košárek. V programu nazvaném Dva klavíry, čtyři ruce uvedou nejen skladby Dittersovy, ale rovněž Smetanovy, Lisztovy, Schumannovy, Rachmaninovy a dalších skladatelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám