Hlavní obsah

První adventní víkend připomněl přípravu vánočních dárků

• Aktualizováno
Novinky, Stanislava Dvořáková

Jednou z možností, jak strávit první prosincové dny v příjemném prostředí, je zahradnictví Petra a Vlaďky Šťastných v Ústí nad Orlicí, kde mimo připomínky krásy a něhy vánočních dekorací, lze si vytvořit vlastní výzdobu včetně získání námětu na pěkný dárek.

Foto: Bohuše Hácová

Sál s visícími hvězdami a bohatou nabídkou vánočních dekorací střežených sněhulákem vítá každodenně od 26.listopadu do 2.prosince početné návštěvníky.

Článek

Nejen zábavu a odpočinek přináší první prosincové dny, ale i období příprav na Vánoce, k nimž patří i potěšení z radosti druhých nad vysněným dárkem.

I když konečně podzim předal vládu zimě v podobě mrazivých rán, bylo možné první adventní víkend trávit v příjemném prostředí ve vytouženém nadcházejícím obrazu vánoční zimy.

Sobota a neděle 1. a 2. prosince tak patří poslední možnosti navštívit vánoční skleník ústeckého zahradnictví Petra a Vlaďky Šťastných, kde již po sedmé byl návštěvníkům umožněn nejen nákup všeho potřebného k výzdobě vlastních domovů, ale navíc možnost povolit opratě své obrazotvornosti a zručnosti a odnést si vlastní výtvor dle představy tohoto prostředí.

Již vstup do nazdobeného skleníku s dotykem visících hvězd, svitem obrovských svící a všechnu tu nádheru střežícím sněhulákem, dokonale navodil blížící se sváteční dny. Navíc přirozený charakter dokreslily barevné květy anthuria počínaje a tradiční červenou barvou mexické poincetie pulcherrina, u nás lidově zvané vánoční hvězdy, konče.

Pod dojmem vůně jehličí zůstaly skryty četné dekorativní ozdoby, charakteristické adventní věnce či do dálky mířící saně nebo modrá kánoe.

Krásu na každém kroku pak představovaly regály plné drobných ozdob pro vytvoření vlastní dekorace. V nabídce se našly přírodní materiály jako šišky, sušené ovoce, skořápky ořechů, zelené větvičky jehličnatých stromů i umělé materiály jako třpytivé větvičky, řetězy, mašličky korálky, svíčky až po sněhové vločky.

Připravené stoly s drátky a lepící pistolí pak návštěvníky lákaly zkusit pod dohledem a s pomocí zkušených aranžérek svoji vlastní zručnost.

Kdo zatoužil po klidném svátečním posezení, mohl v pohostinném koutku s vánočním stromem vychutnat vůni čaje s punčem, s domácím perníkem a vánočkou. Dokreslením vánočního pečení byly vystavené perníčky Ivety Rábové z nedalekých Dolních Libchav, která každoročně připravuje k možnosti zakoupení zdobené perníčky jak na štědrovečerní stůl, tak na vánoční stromek.

Ve chvilce slastného rozjímání pak samovolně se vetřela vzpomínka na všechny blízké a známé s touhou připravit jim to nejhezčí překvapení pod stromečkem. I na tuto možnost v zahradnictví bylo pamatováno. Kdo si nevybral z nabídky rostlých květin, či zajímavých dekorativních aranžmá, mohl volit z různých líbivých keramických sošek, či u chuťově vybaveného příjemce dárků, z bohaté nabídky ozdobně upravených krabiček s čaji s chutí z celého světa nebo medicinálních sirupů doktora Kittela.

Přiložený letáček pak může být obohacením čarovných bájí nastávajících svátků. Mýty opředený, pověstný doktor Jan Josef Antonín Eleazar Kittel (1704-1783) byl slavný lékař z pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Pro své neobyčejné léčitelské schopnosti byl za svého života podezírán ze spolčení s ďáblem. Po nocích údajně létal na plášti za pacienty, a pomocí čarovných knih dokázal ovládat havrany.

S tajemnou příhodou nad dárkovým lektvarem odchází návštěvník patřičně naladěn do dalších pohádkových prosincových dnů.

Reklama

Výběr článků

Načítám