Hlavní obsah

Průmyslovka Hodonín se vypravila na cestu za miliardou hvězd

Novinky, Jana Slováková

Studenti prvních a třetích ročníků hodonínské střední škola průmyslové a umělecké se v rámci hodin fyziky přesunuli do brněnské hvězdárny a planetária, kde zkoumali hvězdnou oblohu, pozorovali Slunce a prováděli pokusy z geometrické optiky.

Foto: Jana Slováková

Studenti hodonínské průmyslovky ve Hvězdárně a planetáriu v Brně

Článek

Jako každoročně se část hodonínské průmyslovky přesouvá na hodiny fyziky do Hvězdárny a planetária Brno. Zkoumají mapu noční oblohy v nádherném digitáriu nebo se vydávají za hvězdami až za brány naší Galaxie. Je to úžasné dobrodružství, které spojuje fyziku s matematikou a astronomií.

Pokud platí známé fyzikální zákony, jsou mezihvězdné lety prozatím nedosažitelným snem. Přesto jsme se o nesmírně odlehlých kosmických objektech již dozvěděli leccos zajímavého.

Studenti se seznámili se způsoby, jak se vlastně proměřuje vesmír. Začali ve starém Egyptě, v dobách, kdy se nerozlišovalo mezi astronomií a astrologií. Viděli první představy o Mléčné dráze, stejně jako původ názvů známých souhvězdí a jasných hvězd. Jak významné bylo otočení právě vynalezeného dalekohledu směrem k nebi Galileem Galileim? A kdy se podařilo určit vzdálenost první hvězdy, pomineme-li blízké Slunce?

Studenti navštívili také místa vzdálená desítky světelných let. Vysvětlili si, jak hvězdy vznikají i jak zanikají. Popsali si podobu naší Galaxie i polohu Sluneční soustavy. A nakonec se spolu s kosmickou observatoří GAIA vydali vstříc novým dobrodružstvím.

V dalším sále brněnského planetária se studenti seznámili s moderním pohledem na okolí naší planety, dotkli se meteoritu starého přibližně 1 milión roků a s pomocí unikátní audiovizuální koule poznali nejen Zemi z nadhledu, ale i řadu dalších planet.

Nechybělo ani pozorování našeho Slunce pomocí různých typů dalekohledů a na závěr si studenti hodonínské průmyslovky ověřili své znalosti z geometrické optiky.

Obohacení studia fyziky na hodonínské průmyslovce o pohled na vesmír rozšiřuje studentům obzory a otevírá řadu zajímavých otázek. Na závěr studenti vyplní pracovní listy na daná témata a tyto práce jsou součástí jejich celkového hodnocení.

A co na to studenti?

„Byla to úchvatná podívaná. Nejdřív jsem si myslel, že si v digitáriu na pohodlných sedačkách nejspíš jen zdřímnu, ale pořad mne nenechal ani chvilku v klidu. Pořád se něco dělo a bylo to velice působivé.”

„Mně se nejvíc líbil přelet nad francouzskými Alpami a cesta do vesmíru z povrchu naší planety. Bylo to moc přesvědčivé, úplně se mi z toho zatočila hlava.”

„Je skvělé, co všechno matematika a fyzika dokáže. Asi se začnu víc učit (smích).”

Reklama

Výběr článků

Načítám