Hlavní obsah

Prověřte si své zdraví, znělo pozvání v rámci Světového dne ledvin

Novinky, Stanislava Dvořáková

Společnost B. Braun Avitum v areálu Orlickoústecké nemocnice v nefrologické ambulanci Dialyzačního střediska nabídla bez objednávky ve čtvrtek 10. března všem zájemcům z řad široké veřejnosti bezplatné vyšetření zdravotního stavu ledvin.

Foto: Stanislava Dvořáková

Oznámením o možnosti vyšetření ledvin byl plakát umístěný na dveřích Dialyzačního střediska v pavilonu F.

Článek

Ledviny jsou pro lidský organizmus nezbytné stejně jako srdce a plíce. Jejich funkcí je zbavování těla odpadních látek, udržování optimální hladiny tekutin a produkce několika důležitých hormonů. Onemocnění má pak vliv na další zdravotní potíže, především na kardiovaskulární nemoci. Problémem je, že nemocné ledviny nebolí a v počáteční fázi nejsou typické příznaky, i když akutní pokles jejich funkce představuje velké nebezpečí.

S přihlédnutím k těmto skutečnostem Mezinárodní federace nadací pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlásily v roce 2006 Světový den ledvin se speciálním zaměřením na problematiku akutního selhání ledvin, jeho rozpoznání a prevenci. Cílem je podchytit včas diagnózu nemoci a urychleně zahájit léčbu.

V České republice působí nyní 19 dialyzačních středisek společnosti B. Braun Avitum, které druhý čtvrtek v měsíci březnu k příležitosti vyhlášení Světového dne ledvin zajišťují zájemcům bezplatná preventivní vyšetření.

Pro Pardubický a Královéhradecký kraj toto vyšetření probíhá v nefrologické ambulanci Dialyzačního střediska v areálu Orlickoústecké nemocnice, kam přijíždějí i zájemci vzdálených míst, např. z Hradce Králové či Svitav.

Vyšetření je rychlé a bezbolestné. Po nepatrném píchnutí do prstu je zjištěna hladina cukru v krvi, dále proveden rozbor moči, změřen krevní tlak a na základě věku, váhy a výšky vypočítán body mass index-BMI. Podle těchto údajů s uvedením rizikových faktorů je na počítači zpracován výsledek kontroly s případným doporučením na další podrobnější vyšetření u praktického lékaře.

Na preventivní prohlídku do ambulance v Ústí nad Orlicí se v letošním roce dostavilo 68 zájemců, což je zhruba o polovinu méně než v minulém roce. Důsledkem bylo, že v odpoledních hodinách již nebyla plná čekárna, jen průběžně dva až tři zájemci. Zbylo tak dost času vyzpovídat zdravotní sestřičky. Ty mj. uvedly:

„Na vyšetření se na základě dobře šířené zdravotnické osvěty dostavili především zdraví lidé, kteří si preventivně chtěli ověřit svoje zdraví. To se vyplatilo v jednom případě, kdy byl zjištěn nález v moči a u několika dalších vyšší krevní tlak, o kterém nevěděli.

Rizikové skupiny kardiovaskulárních nemocí a cukrovky většinou nepřišly, protože jsou pravidelně kontrolovány svými praktickými lékaři. Z ohrožené skupiny kuřáků přišel jeden, a to navíc ještě pouze příležitostný. Zajímavá je nezodpovězená otázka, zda ubývá kuřáků v střední generaci, nebo se přestali o své zdraví zajímat. 

Dalším důvodem zmenšeného počtu zájemců bylo v letošním roce obdobné preventivní vyšetření pro širokou veřejnost v Rychnově nad Kněžnou v nestátním zdravotnickém zařízením Dialcorp s. r. o. se dvěma dialyzačními středisky, nefrologickou poradnou a rekondičním zařízením pro dialyzované a transplantované pacienty."

V závěru vyšetření si mohli účastníci vybrat a odnést letáky o činnosti a nemocí ledvin. Posledním doporučením bylo provedení on-line testu, který spočítá rizikové hodnoty na www.ledvinova-kalkulacka.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám