Hlavní obsah

Proti dohodě ACTA na náměstí Svobody v Brně protestovalo přes pět set lidí

Novinky, Richard Meiner

Další demonstrace odpůrců dohody ACTA, kterou svolala politická strana Piráti přes sociální síť Facebook, se uskutečnila v sobotu na náměstí Svobody v Brně.

Foto: Richard Meiner
Článek

V blízkosti Morového sloupu na brněnském náměstí Svobody se dnes od ranních hodin až do odpoledne konala demonstrace proti dohodě ACTA, organizovaná politickou stranou Piráti. Dohoda ACTA, kterou česká vláda nedávno přijala, by podle jejich odpůrců značně omezila svobodu internetu.

Lidé se scházeli už od rána a kolem třinácté, kdy byla očekávaná největší účast, bylo na náměstí Svobody odhadem 550 lidí, které neodradilo ani mrazivé počasí kolem 9 stupňů pod nulou. Mnozí z nich měli na obličejích masky Guye Fawkese (neúspěšný britský atentátník na britský parlament v roce 1605), symbolizující podporu odboru proti dohodě ACTA (poprvé si takhle masky nasadili někteří polští poslanci 27. ledna letošního roku).

V projevech se střídali jak členové Pirátů, tak i účastníci demonstrace. Organizátoři nabízeli možnost podepsat petici proti dohodě ACTA, za dobrovolný poplatek také teplý čaj, ale i možnost darovat oblečení pro lidi bez domova. Každý si také mohl barevnými křídami nakreslit nějaký vzkaz na dlažbu náměstí.

Zhruba kolem 15. hodiny se účastníci shromáždění vydali na pochod k magistrátu, odkud šli k Ústavní soudu a zpět na náměstí Svobody. Celá akce včetně průvodu proběhla poklidně, snad kromě malého výbuchu neznámého původu na náměstí Svobody před zahájením pochodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám