Hlavní obsah

Protečou stovky litrů nejen slivovice. Na Slovácku začíná sezona koštů pálenek

Novinky, Zdeněk Šmýd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pálenky, kam se podíváš… Slovácko v následujících týdnech opanují jejich košty, při kterých bude možné ochutnat nejen různorodé slivovice, hruškovice, či meruňkovice, ale také oskorušovice, malinovice či nepřeberné množství macerátů.

Foto: Zdeněk Šmýd

V Mikulčicích bude letos 1606 vzorků.

Článek

Jen co odezní silvestrovské oslavy, Slovácko přechází nejen do plesové sezony, ale také do sezony pálenkových koštů. Konají se od ledna do dubna a jsou při nich k ochutnání tisíce vzorků. Už v sobotu 18. ledna ve 14.00 přichází na řadu jeden z těch vůbec největších – v Mikulčicích, kde místní nadšenci připravili už 19. ročník.

„Tento ročník bude opět rekordní. Máme 1606 vzorků ovocných pálenek, likérů a různorodých specialit ze 138 obcí celé ČR i zahraničí odborně ohodnotilo 137 degustátorů. Celkovým šampiónem koštu se tak stala hruškovice 2018 z Tvarožné Lhoty,“ uvedl za pořadatelský tým spolku Gurmáni Mikulčice Vít Pavka.

Pálenky z dřínu či střemchy

Kromě klasických destilátů ze švestek, hrušní a meruněk, zájemci ochutnají v této slovácké obci i rarity z ostružin, malin, borůvek, jahod, ale i kdoulí, oskeruší, moruší, dřínu, aronie, střemchy, či třapatky nachové. Specialitou akce je doplňkový košt kysaného zelí.

Další vyhlášené pálenkové košty přijdou na řadu velmi brzy. Na každém z nich bude k ochutnání minimálně několik set vzorků. V úvodu února v Bukovanech u Kyjova, na konci února v Sudoměřicích, v březnu ve Svatobořicích-Mistříně nebo ve Starém Městě, v dubnu v Louce nebo Radějově. A další, menší košty lze navštívit v mnoha jiných slováckých obcích.

Aktuální nabídku je možné sledovat na webu www.slovacko.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám