Hlavní obsah

Prostřednictvím veřejných kreslení Marie Brožová ukazuje, že pastelky nejsou jen pro děti

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákupní centra představují dobrou příležitost, jak oslovit široké spektrum lidí. Marie Brožová pořádá veřejná kreslení v obchodních centrech již od roku 2004. Obrazy jsou vystaveny Galerii Pastelka v samém centru Prahy.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Marie Brožová svou tvorbou a prezentací vychází na půl cesty vstříc i lidem, kteří do galerie nechodí, protože si myslí, že umění nerozumí. Vnímání krásy a umění je to, co dělá člověka člověkem.

"Obraz je jako zrcadlo, každý v něm vidí to, co s ním vnitřně rezonuje. Záleží na náladě i momentálním rozpoložení. Často se stává, že si lidé pamatují obrazy jinak, než ve skutečnosti jsou, protože si je sami ve své vzpomínce dotvořili," říká Marie Brožová.

Prostřednictvím veřejných kreslení již od roku 2004 ukazuje, že pastelky nejsou jen hračka pro děti, se kterou se nedá vytvořit umělecké dílo. Originály obrazů zdobí domy jejích přátel, nebo je ráda věnuje do míst, kde mohou potěšit a pomoci, jako například na kliniku dětské onkologie ve FN Motol. A protože se ke každému originálu dají vytvořit vysoce kvalitní reprodukce, mohou bez omezení jít mezi lidi.

Obrazy Marie Brožové je možno shlédnout v samém centru Prahy, kde si jako jediná z českých tvůrců otevřela svou autorskou Galerii Pastelka na nově zrekonstruovaných místech – jako je pasáž Richtrova domu spojující Malé náměstí a Michalskou ulici.  

Ve středu 12. června kreslila Marie Brožová v Centru Chodov obraz z cyklu Duše českých řek Bohyně Hojnosti Dyje. V červenci se vrací do Kutné Hory na tradiční místo před Kaplí Božího těla u Chrámu sv. Barbory, aby zde od 5. do 7. července dokončila obraz Víla Vrchlice, další z cyklu Duše českých řek, a 20. a 21. července můžete navštívit venkovní veřejné kreslení Marie Brožové na šumavském hradě Velhartice, kde bude dokončovat obraz Jednorožci Šumavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám