Hlavní obsah

Prostějovští zimní plavci informují a zvou

Novinky, Michal Mucha

V sobotu 16. listopadu uspořádal na pláži Plumlovské přehrady oddíl DZP Haná Prostějov již 6. ročník závodu Českého poháru v zimním plavání O ledovó čapo Boba Pácla.

Foto: Michal Mucha

Vítěz mužské trati na 1000 m Rostislav Vítek (I.PKO)

Článek

Letošního hojně navštíveného závodu v počtu 147 soutěžících plavců se zúčastnili i dva držitelé zápisu do Guinessovy knihy rekordů v nejrychlejším čase překonání ledové míle, a to Rostislav Vítek (2015) a Magda Okurková (2015).

Dále přemožitelé kanálu La Manche Dana Zbořilová (2001), Rostislav Vítek (2009), Michal Slanina (2019). Přítomen byl i další přemožitel kanálu Petr Mihola (2006). Zájem o závod dokládá i účast mnoha držitelů titulu mistr, mistryně světa v zimním plavání, či držitelů medailí různých světových soutěží.

Vedle těchto zimních plaveckých celebrit nezklamali ani plavci pořádajícího oddílu DZP Haná Prostějov. Umístili se na prvním místě na tratích 750 m ženy - Veronika Horáčková, Jan Pelíšek na trati 500 m muži. Za dorost pak Karel a Kristýna Krásní na nejkratší 100 m trati. Na trati 250 m vyplavala 3. místo členka Hané Věra Kubanová.

S pořádáním organizačně náročných soutěží má spolek již mnohaleté zkušenosti, je však pravdou, že bez podpory všech svých členů, obce Mostkovice, hasičů z Plumlova, služby záchranářů a zázemí v hotelu Plumlov, by nemohlo být dosaženo tak skvělé úrovně, jakou se mohou pořadatelé pochlubit. Poděkování také patří městu Prostějov za finanční podporu činnosti.

V dlouhé tradici chce spolek také pokračovat při pořádání v exhibiční show na Štědrý den, kdy bez ohledu na čas připravuje tradiční Vánoční koupel, vyhledávanou dnes již tisíci diváků.

Pod jejich taktovkou se výpusť Plumlovské přehrady v pravé poledne promění v koupaliště plné masek zdobících vánoční stromek. Do počtu sta účastníků koupele před rokem chybělo jen devět odvážlivců, kteří se rozhodli vykoupat se ve vodě kolem 2°C. „Letos jistě pokoříme stovku,” věří Dana Zbořilová předsedkyně spolku.

Nová tradice vznikla minulý rok i v Otaslavicích, kde se otevřel zrekonstruovaný biotop. Na toto koupaliště byli pozváni nejen diváci, ale i nováčci, kteří si chtějí otužování zkusit pod vedením zkušených otužilců a zimních plavců.

Letos proběhne již 2. Adventní koupel při příležitosti rozsvěcení Vánočního stromu obce, a to 1. prosince ve 14:00. Na prvním ročník se kromě desítek diváků sešlo kolem 20 otužilců, a to nejen z oddílu DZP Haná, ale i otužilců z pořádající obce.

Otužování prostě táhne, nejen pro svůj blahodárný zdravotní přínos, ale i pro partu lidí, co se umí navzájem podpořit, podržet a pracovat na sobě bez ohledu na pohlaví či věk. Přijďte je podpořit a nasát tu správnou atmosféru radosti ze života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám