Hlavní obsah

Prostějovské hody měly ve své nabídce opět bohatý program

Novinky, Karel Kavička

Tradiční pouť ke Svatému Kříži v Prostějově v letošním roce napsala již své 310. pokračování.

Foto: Karel Kavička
Článek

Staletá tradice je spojena s obnovou farního kostela po největší živelné katastrofě v dějinách města při velkém požáru v roce 1697. Když stálo centrum města v plamenech, hořela radnice, fara i kostel, zůstal ohněm nedotčen dřevěný kříž, stojící u vchodu do kostela.

Že kříž v takovém žáru neshořel, nešlo vysvětlit přirozeným způsobem a bylo to považováno za zázrak. Proto po opravě kostela, která trvala šest roků, byl tento Zázračný kříž rukama kněží a za jásotu lidu postaven se svolením olomouckého biskupa na hlavní oltář. Kostel konsekroval na svátek Povýšení sv. Kříže dne 14. září 1703 olomoucký světící biskup František Julius z Braidy.

Od této události se prostějovský farní chrám stal také poutním místem, kam každoročně putovaly a putují už po více jak tři staletí tisíce lidí. Tato tradice nebyla přerušena ani v období válek ani během komunistického režimu a trvá dodnes.

Při této příležitosti byla požehnána nová kniha o farním kostele při slavné hodové bohoslužbě v neděli 15. září P. Petrem Vaculíkem SDB, provinciálem řádu salesiánů.

Prostějovské hody jsou v posledních letech spojeny s Hanáckými slavnostmi (31. ročník) a Dožínkami olomouckého kraje (6. ročník). Hodovou slavností žije celé město. Kulturní programy se konají na několika místech.

Hlavní program s vystoupením hanáckých pěveckých a tanečních souborů se koná na náměstí T. G. Masaryka. Zde se s občany setkal také hejtman olomouckého kraje Jiří Rozbořil a primátor města Miloslav Pišťák. Své vystoupení předvedlo taneční divadlo BUFO z Prahy a divadelní soubor Větřák z Pivína. Ten ukázal, jak se dříve mlátilo obilí.

Dalšími místy s programem bylo nádvoří zámku, kavárna Špalíček a celé historické centrum města, kde se konaly projížďky historickým kočárem občanského sdružení MYLORD Václava Obra.

Není možné vyjmenovat všechny kulturní akce jako promenádní koncerty, koncert dechovky Vřesovanka, komponované pořady Či só hode…Naše, Jaro na Hané, Dožatá, spojená s předáním dožínkového věnce hejtmanovi, vystoupení irského písničkáře Edmunda Enrighta, Pavla Žalmana Lohonky, Františka Nedvěda a dalších.

I když bylo pod mrakem, slavnostní náladu to nikomu nepokazilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám