Hlavní obsah

Projekt Erasmus+ olomouckého Gymnázia Čajkovského zakončen v Bulharsku

• Aktualizováno
Novinky, Petr Kameníček

Vybraní studenti olomouckého Gymnázia Čajkovského strávili se svými partnery z Řecka a Chorvatska poslední společnou mobilitu v bulharské metropoli Sofii v rámci dvouletého projektu Erasmus+ Cyril a Metoděj – 1000 let, co nás spojuje a dělí.

Foto: Petr Kameníček

Studenti před Národní knihovnou Cyrila a Metoděje v Sofii

Článek

Partnerská škola ze Sofie navázala na předcházející mobility studentů, kdy se nejprve všichni setkali v řecké Soluni, rodišti bratrů Cyrila a Metoděje, posléze v Olomouci, kde oba bratři působili na Velké Moravě, aby zavítali do Chorvatska, kam se uchýlili mnozí následovníci obou bratrů.

Setkání proběhlo od 5. do 9. března a pro všechny partnery byl připraven bohatý a pestrý program, během něhož studenti poznali zázemí hostitelské školy, ale zejména se dověděli opět řadu nových informací, jakým způsobem bratři Cyril a Metoděj ovlivnili život v této balkánské zemi.

Studenti během nejrůznějších aktivit a workshopů vytvářeli postery, prezentovali své domovské země a zejména navazovali vzájemné kontakty. Do programu byly zařazeny také exkurze nejen po Sofii, kde studenti kromě centra města poznali Bojanský kostel (památka UNESCO), ale také letošní evropské hlavní město kultury Plovdiv a Rilský monastýr uprostřed panenské přírody pohoří Rila.

Ačkoliv možná ne vše proběhlo podle představ a plánů, předměstí Sofie rovněž spíše připomínala svými zanedbanými panelovými sídlišti život před rokem 1989, přesto lze zhodnotit závěrečnou mobilitu pozitivně. Přestože Bulharsko nebývá tím místem, kam směřují naše úvahy pro dovolenou, má mnoho krásných míst, která stojí za návštěvu a hlavně, každé místo si lze užít, jestliže máte kolem sebe příjemné lidi, na něž naši studenti měli štěstí a se kterými se během svého týdenního pobytu spřátelili.

V neposlední řadě patří poděkování cestovní kanceláři JV Tour, která studenty bezpečně dopravila do Sofie a zpět domů. Vlastně i díky cestě minibusem mohli studenti naplnit heslo projektu „co nás spojuje a dělí“, neboť cesta vedla mimo schengenský prostor, na který jsme si již tak moc zvykli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám