Hlavní obsah

Projekt Divadlo nám pomáhá 2018 nezklamal

Novinky, Dagmar Vačiljová Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Divadlo nám pomáhá 2018 navázal na předešlé úspěšné projekty v Psychiatrické nemocnici Horní Beřkovice. Nabídl šest divadelních představení amatérských i profesionálních divadel a pět představení pacientů nacvičených v rámci dramaterapie.

Foto: Dagmar Vačiljová Stehlíková

Hledám milence

Článek

Projekt navázal na předešlé úspěšné projekty Divadlo nám pomáhá a Divadlo nám pomáhá 2017. Nabídl šest divadelních představení amatérských i profesionálních divadel, jako např. Divadlo Háta, CZI divadlo, MD Agentura, Divadlo Artur, Agentura Snů nebo DS Mošna Vraňany. Tato představení zhlédlo 400 diváků z řad veřejnosti a 450 pacientů.

Zároveň letošní rok nabídl pět představení pacientů nacvičených v rámci dramaterapie. Modernizace klasických pohádek Popelka, Sněhurka, Lotrando a zubejda, prehistorický příběh Paris Hilton a její kamenná lovestory a Mikulášskou pohádku. Tato představení zhlédlo přes 700 pacientů. Výstupem projektu jsou informace v médiích a nadšené standing ovation a pochvaly všech návštěvníků.

Primární cílovou skupinou byli pacienti PNHoB. Sekundárně byl projekt věnován školám a odborné i laické veřejnosti. Celkem projekt navštívilo zhruba 1600 příjemců.

Příprava divadelní hry a její představení před diváky je pro pacienty prostorem k resocializaci. Trénují si komunikaci či asertivitu v sociální skupině. Objevují či rozvíjejí své umělecké nadání, kreativitu, spontaneitu apod. Pro mnohé z nich představuje dramaterapie novou zkušenost se svými vlastními schopnostmi, ke kterým nepotřebují berličku v podobě drogy.

Objevení svého potenciálu je pro mnohé z nich také inspirací do života po léčbě, ve kterém se pak divadlu dále aktivně věnují například ve spolupráci se spolky amatérského divadla apod. V rámci dramaterapie také často zažívají poprvé zkušenost s tím, že ve skupině mohou mít důležité místo, že je na nich závislý výsledek celého projektu apod.

Projekt vytvořil prostor pro setkávání divadelníků a diváků. Představil mimořádné a pozoruhodné divadelní inscenace v široké škále tematické, stylové i žánrové. Přispěl k pozvednutí kulturnosti a vzdělanosti pacientů PNHoB a návštěvníků všech věkových a sociálních skupin.

Kromě jedinečného uměleckého zážitku plnil i výchovnou, estetizující a kultivující funkci. Představení přinesla pousmání, polechtání bránice, nebo i uronění slzičky, případně popřemýšlení. Díky specifické, a přesto pestré dramaturgii se podařilo vybudovat nemalý okruh pravidelných diváků, pro které se stala návštěva Multicentra neodmyslitelnou součástí běžného života, a oni neformálními přáteli a příznivci, kteří se těší na každé nové představení.

Pořadatelé si velmi cení partnerů, kterým není osud nemocných spoluobčanů lhostejný. Proto velký dík patří Středočeskému kraji, Lesům ČR, statutárním městům Most a Děčín, městům Neratovice a Kralupy nad Vltavou a společnosti SPOLCHEMIE a.s.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám