Hlavní obsah

Program oslav 100 let republiky v Ústí nad Orlicí otevřela výstava a přednáška o vzniku ČSR

Novinky, Stanislava Dvořáková

Bohatý celoroční program oslav 100 let ČSR města Ústí nad Orlicí otevřela v březnu výstava Projektu 100 a přednáška Akademie volného času o běžném životě za první republiky.

Foto: Lukáš Prokeš

Výročí 100 let vzniku ČSR podpořila Akademie volného času přednáškou o životě za První republiky.

Článek

Logo Oslavuj [OU] 1918 - 2018 připomíná významné výročí, a to 100 let od ustavení samostatného Československého státu. Rok 2018, takzvaný osmičkový rok, s významnými událostmi v letech 1918, 1938, 1948 či 1968, které patří k historickým milníkům naší země, přináší řadu příležitostí k oslavám a vzpomínkovým akcím.

V bohatém celoročním kulturním programu města Ústí nad Orlicí, který vyvrcholí v říjnu pietním aktem a slavnostním večerem, jsou připraveny tematické výstavy, besedy, přednášky, divadelní představení a koncerty.

V průběhu celého března to je výstava ve foyer Roškotova divadla, na základě zapůjčení realizačního týmu Projektu 100, jednatřiceti panelů, které nejen zobrazují okolnosti vzniku společného a svobodného státu Čechů a Slováků, ale i všechna důležitá fakta tohoto dějinného procesu.

Na přiblížení osobností Tomáše Garrigue Masaryka, Milana Rastislava Štefánika a Edvarda Beneše je představen vznik a formování čs. legií v Rusku, Francii, Srbsku a Itálii, vypuknutí války 18. 7. 1914, situace v českých zemích až po nejrůznější nebezpečí v pohraničních oblastech a boj o Slovensko a Těšínsko.

K tomuto významnému výročí vzniku ČSR se v rámci cyklu Akademie volného času připojila i Městská knihovna v Ústí nad Orlicí opakováním přednášky z minulého roku věnované životu za První republiky. Po připomenutí stěžejních dat, kdy Československo vzniklo po 1. světové válce jako jeden z nástupnických států Rakouska-Uherska a zahrnovalo území Čech, Moravy, jihovýchodní části Slezska, Slovenska a Podkarpatské Rusi (Horní Uhry), bylo přistoupeno ke konkrétním ukázkám.

Žamberecký badatel a historik Ladislav Severin na grafech na videu připravil pohled na politické i hospodářské poměry. ČSR byla ustanovena jako parlamentní demokracie, řízená parlamentem, který se skládal ze Senátu a Poslanecké sněmovny. České země mimo Slovenska patřily v rámci střední a východní Evropy k hospodářsky nejvyspělejším. Nejpočetnější skupinou byli dělníci a zemědělci, dále pak úředníci, učitelé a ženy v domácnosti. Představeny byly podmínky vzdělání i úroveň bydlení. Další grafy znázorňovaly výši mezd jednotlivých skupin i ceny potravin a dalších životních nákladů.

Praktickými ukázkami byly bankovky, tisk, četné reklamy a další předměty denní potřeby. Nechyběla ani móda, která se vyznačovala šarmem, kdy pokrývka hlavy byla nezbytným doplňkem. Sám lektor se přistrojil do typicky denního obleku s kostkovanou bundičkou a s ní sladěnou kšiltovkou.

Poslední ukázkou pak byla magnetofonová nahrávka běžného rozhlasového vysílání.

Reklama

Výběr článků

Načítám