Hlavní obsah

Program od Bacha po art rockové skladby zazní v písecké Trojici

Novinky, Petr Hejna

Po loňské úspěšné premiéře v pořadí II. Tříkrálový večer hudby, poezie a obrazů nabídne jak klasické a houslové varhanní skladby, tak autorskou básnickou tvorbu a rockový koncert pro náročně posluchače. Prostředí píseckého kostela Nejsvětější Trojice opět obohatí projekce, doprovázející produkci.

Foto: Petr Hejna

Břetislav Bakala v Trojici

Článek

Místní varhany - jejichž historie nepřipomíná až tak tónům varhan charakteristické časy barokní, ale novodobou éru. Bývaly totiž majetkem cestovatele Jiřího Hanzelky. Více o pietním hřbitově, kde kostelík stojí, okolnostech stavby a přestěhování varhan ZDE.

Právě jim bude patřit úvod večera, kdy písecký, rodem však z Brna, muzikant Břetislav Bakala, je rozezní jak citací starých mistrů varhanní tvorby, tak vlastní improvizací na tento královský nástroj. Hostem mu bude mladý houslista Stanislav Zemek z Prachatic.

Johanna Sebastiana Bacha a Antonia Vivaldiho postupně vystřídají improvizace, stavěné i na odkazu Jona Lorda, již zesnulého zásadního člena Deep Purple, který často kombinoval barokní a středověkou hudbu s jazzem, rockem a blues.

Ryze poetické vstupy obstará známý písecký básník a deklamátor Milan Princ, poetické texty jsou rovněž součástí hudební tvorby art rockového dua 2 Generations. Jejich harmonicky bohaté kompozice, plné instrumentálních sól, pravidelně doprovází vizuálně působivá synchronní projekce, čerpající často kromě filmových sekvencí a fotografií z klenotnice světového malířství, od starých mistrů po surrealistické autory. Dojde jak na kompozice starší, tak z právě dokončovaného posledního alba Epilog, kde zejména cyklus elementárních živlů - voda, oheň, země, vzduch, působivě podpoří obrazy, za kterými by jinak zájemce musel putovat po mnoha světových galeriích. 

Jelikož synchronní projekce je součástí předehraných studiových podkladů, virtuálně blok 2 Generations doprovodí na albu účinkující hosté, jako vynikající baskytarista Pavel Jakub Ryba, bubeník Dan Hubáček, talentovaní interpreti klasické varhanní hudby, absolventi HAMU i zahraničních škol v Regensburgu nebo Lipsku Aleš Nosek a Michaela Káčerková (kteří již v písecké Trojici sami hráli). 

Do programu budou zařazeny i dvě skladby klasické bluesové formy, rovněž z materiálu posledního alba. To bude pokřtěno v Divadle pod čarou 12. května, kdy Epilog, vzhledem k přátelství protagonistů kapely s respektovaným textařem, bude na svět veřejně uveden s očekávanou Princovou Pozdní hodinou. Na albu tohoto textaře se hudebně jako vždy budou podílet četní špičkoví muzikanti, z nichž někteří vystoupí živě i na křtu. Rozhodně nebude chybět další známý písecký rodák Roman Dragoun, jehož takřka dvorním textařem Princ po léta je. Křest Princova alba si jistě nenechá ujít nikdo z příznivců kvalitní rockové hudby a textů.

Tříkrálová akce, naplánovaná na neděli 7. ledna, začne v 18 hodin, plánovaná doba je 90 minut. Není vyloučeno překvapení v podobě zde dosud neavizovaného hosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám