Hlavní obsah

Procházka zimní Dobruškou objektivem Pavla Štěpána

Novinky, Dana Ehlová

Na procházku zimní Dobruškou zve v letošní zimě skoupé na sníh Pavel Štěpán prostřednictvím svých fotografií v lapidáriu Městského úřadu Dobruška. Díky velkoformátovým snímkům projde návštěvník výstavy městem F. L. Věka od jihu k severu a objeví možná místa, kde dosud nikdy nebyl.

Foto: Pavel Štěpán

Procházka zimní Dobruškou objektivem Pavla Štěpána.

Článek

Pavel Štěpán zachytil objektivem svého fotoaparátu kouzlo Dobrušky během prvního dne roku 2018, dne, kdy panovala letos tak vzácná zimní nálada. Soubor fotografií nazval Procházka zimní Dobruškou, což příznačně vystihuje téma výstavy, která byla slavnostně zahájena 8. ledna.

Sváteční náladu vernisáže navodil už hudební úvod. Postaral se o to doslova "vymazlenými" skladbami My Way, Autumn a Moon River talentovaný student dobrušské ZUŠ - saxofonista Jan Ivanov. Za své nesporné umění právem sklidil uznalý potlesk všech přítomných.

Poté výstavu a schopnost Pavla Štěpána dívat se na "obyčejné" věci neobyčejným pohledem přiblížil Jiří Mach, bývalý ředitel Vlastivědného muzea v Dobrušce. Fotograf podle něj dokázal zachytit vzácné zimní okamžiky a zvěčnit je i pro ostatní. A to dokonce i v tak bídné zimě, jako je ta letošní, kdy sice téměř chybí sníh, ale zato občasný mráz dovede rovněž vyčarovat úžasné věci.

„Někdy si ani nedokážeme plně uvědomit, jak hezké je město, v němž žijeme. Skrývá v sobě i kouty, které většina z nás ani neviděla a které nám připadají, jako by je právě někdo vyjmul z nějaké poetické pohádky. Ale ani místa, kolem nichž chodíme denně, nepostrádají ono kouzlo ozvláštnění, které dokáže Pavel přiblížit svým fotoaparátem. Umí se totiž zastavit, podívat se zblízka a se zalíbením se kochat každým detailem té krásy, která nám při běžném pohledu uniká,” připomněl hostům slavnostního zahájení výstavy, mezi nimiž nechyběli starosta Dobrušky Petr Lžíčař a místostarosta Petr Sadovský, trefně Jiří Mach.

Historik také přiznal, že zima nepatří k jeho oblíbeným ročním obdobím, přesto vzápětí dodal: „Ale je asi jediným, které ve své ledové a sněhové kráse přímo ztělesňuje ticho, klid a ničím nerušenou pohodu. Jde o stav výsostně pomíjivý, který však lze na fotografii zachytit a uchovat. A tak se rádi vracejme k dobrušské zimě Pavla Štěpána. Je krásná, je úžasná, je inspirující. Dokáže v nás navodit pocity příjemné i nostalgické, dokáže v nás vyvolat radost.”

Ještě před přípitkem poděkoval autor fotografií tiskárně AG TYP v Kostelci nad Orlicí, která ho léta podporuje. Po citaci ze Švejka „To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou“ patřil dík Pavla Štěpána také kavárně Retro a Miroslavu Novákovi, Pavlu Petrovi a firmě Adler za zvěřinové klobásky, pekařství Klobas za preclíky a neposlední řadě "pekárně" maminky Jiřiny Štěpánové. Ti všichni se podíleli na zajištění vernisáže.    

Výstava Procházka zimní Dobruškou potrvá až do konce února a bude přístupná v provozní době Městského úřadu v Dobrušce.

Reklama

Výběr článků

Načítám