Hlavní obsah

Procházka Plzní před rokem 1989

Novinky, Jan Kaše

Výstava pod širým nebem přináší zajímavé fotografie Plzně z dob před tzv. sametovou revolucí. Nechybí ani původní názvy ulic či jídelní lístek z vyhlášené plzeňské restaurace.

Foto: Jan Kaše

Výstava ve Smetanových sadech v Plzni

Článek

V pátek 4. ledna byla před budovou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje ve Smetanových sadech zpřístupněna nová výstava s názvem Procházka Plzní před rokem 1989, kterou připravilo nakladatelství Starý most za podpory města Plzně.

„V roce 2019 uplyne 30 let od tzv. sametové revoluce. Pád komunismu změnil výrazně nejen životní styl a zvyklosti obyvatel, ale také prostředí, ve kterém se pohybujeme. Málokdo si uvědomí, jak moc se za posledních 30 let Plzeň proměnila, kolik šedivých a otlučených omítek zmizelo, kolik nových věcí se podařilo vybudovat, jak celé město a především jeho centrum zkrásněly, vybarvily se, procitly. Ano, určitě se najdou objekty, které i dnes vypadají, že se o ně nikdo nestará, a v některých případech to je i pravda, ale Plzeň vyrostla do krásy a my, Plzeňané, můžeme být na své město právem hrdi,“ dočteme se na úvodním panelu.

Výstava vás provede Plzní v dobách, kdy opravy budov téměř neprobíhaly a některé chátraly tak dlouho, až je bylo nutné zbourat. Na druhé straně nelze opomenout, že docházelo i k nové výstavbě.

V sedmdesátých a osmdesátých letech vznikala nová sídliště a rovněž se výrazně změnil i střed Plzně, a to v souvislosti s budováním průtahu, protínající Plzeň ve směru od Prahy na Rozvadov a Domažlice. Bylo nutné odstranit několik domů, které stály v cestě (např. v roce 1987 v Sirkové ulice, v roce 1988 na Palackého náměstí).  

Nechybí ani původní názvy ulic – Moskevská (dnešní Americká), Leningradská (Masarykova), Leninova (Husova). Zájem jistě vzbudí i tehdejší vozový park, tedy automobily, které v Plzni jezdily a parkovaly.  

Již jen někteří si vybaví, že před františkánským klášterem poblíž náměstí Republiky se prodávaly motocykly, šicí stroje či jízdní kola. S vtipnou poznámkou „když byly…“

Zajímavý je rovněž stálý jídelní lístek z vyhlášené Moravské vinárny v Bezručově ulici. V roce 1989 jste si mohli dát biftek s vejcem a smaženými kroketami za 29,50 Kčs. Uvedená příloha byla zřejmě tehdejší hitem a tak se vyskytuje u všech ostatních jídel - smažený vepřový řízek (19,20 Kčs), přírodní vepřové žebírko (19,80 Kčs), vepřová játra na roštu (14,70 Kčs), smažený sýr se šunkou (12,90 Kčs) atd. Mezi nejlevnější jídla pak patřila míchaná vejce na cibulce (4,40 Kčs), sýr Javor krájený (3,60 Kčs) a vepřenky s cibulí, hořčicí a chlebem (4,20 Kčs).  

Výstava potrvá do konce ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám