Hlavní obsah

Proč zaniklo výnosné řemeslo zvěrokleštičské? Dozvíte se v Muzeu Bojkovska

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historii Bojkovska a Bílých Karpat, včetně příběhu již zaniklého řemesla zvěrokleštičského, které zde dosáhlo evropského věhlasu, ale také tajemnou přírodu Moravských Kopanic poznáte v Bojkovicích a okolí. Pokud hledáte klidná, ale přitom zajímavá místa, pak jsou Bílé Karpaty tou správnou volbou.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Krajina Bílých Karpat v Žítkové

Článek

Bojkovice jsou nevelké město rozkládající se na úpatí Bílých Karpat nedaleko známějších Luhačovic či Uherského Brodu.

Nad městem se vypíná elegantní Zámek Nový Světlov přestavěný v letech 1846 - 1856 ve stylu tzv. tudorovské gotiky. Říká se mu "slovácké Miramare" pro nápadnou podobu se zámkem Ferdinanda Maxmiliána Habsburského v Terstu, který byl dostavěn o čtyři roky později. Zámek je v současnosti využíván jako kulturní centrum, veřejnosti je k organizovaným prohlídkám zpřístupněn o sobotách a nedělích, pokud neprobíhá některá z četných akcí.

Muzeum Bojkovska, které sídlí v centru města v budově bývalého okresního soudu, je otevřeno od května do září denně, mimo tyto měsíce v úterý, čtvrtek a neděli odpoledne. Sbírky jsou členěny do 8 expozic, z nichž se podíváte například do obecné školy, vzpomenete na typické bydlení v 50. letech, poznáte lidové kroje v Kopanicích.

Naprosto ojedinělá a originální je expozice řemesel a živností. Zde se můžete mimo jiné seznámit s historií dříve velmi ceněného a dnes již zaniklého řemesla zvěrokleštičského, které v Bojkovicích a okolí bylo velmi rozšířené. Možná budete překvapeni, že se k tomuto řemeslu vztahuje slovo švihák, ovšem jeho původní význam zdaleka nepřipomínal lázeňského frajírka. Zachovalé obydlí zvěrokleštiče (dům č. p. 6)  pak naleznete v nedaleké obci Komňa, která je známá také jako jedno z možných rodišť J. A. Komenského.

Po prohlídce muzea se vydejte do okouzlující přírody tajemných Kopanic. Po modře značené turistické trase vystoupáme přes Lokov do Žitkové (11 km). Tato pasekářská obec se stala známou literárním zpracování příběhu o Žitkovských bohyních - místních léčitelkách. Na Žitkovou lze také vyjet autem či využít místní autobusovou dopravu.

Průvodcem po místní přírodě historii a zajímavostech vám může být některá naučná stezka, třeba naučná stezka Moravské Kopanice se 14 naučnými tabulemi. Mnohým postačí vycházka po hřebenové cestě s krásnými výhledy do okolní krajiny. Jak v Bojkovicích, tak v Žítkové naleznete příležitosti k odpočinku a občerstvení. Doporučení k výletu a potřebné mapy získáte v turistickém informačním centru, které je součástí Muzea Bojkovska.

Reklama

Výběr článků

Načítám