Hlavní obsah

Pro úsměv a pohodu si zajeďte do Muzea čarodějnic v Kadani

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čertovské muzeum Jaroslava Stejného v Úštěku znám velmi dobře, při každé návštěvě se tu pobavím novými špumprnáklemi. Jelikož s bývalým kastelánem na Jezeří a Červeném hrádku šijí všichni čerti - a k tomu i velmi činorodá manželka, jakmile má něco zaběhnutého, hned vymýšlí další.

Foto: Vratislav Konečný

Strážcem čarodějnic je golem

Článek

Když čerti, tak i čarodějnice, rozhodl se vrchní pekelník Jaroslav a čarobabám zbudoval v Kadani za pomocí přátel nevšední muzeum.

Než vejdete o expozice, uvítá vás obří socha golema, šémový otvor má umístěn v pupíku, aby k němu mohly děti. Po vhození se obludě rozzáří oči a z pukliny na hrudi se zadýmí.

Když to Safíra rozjede, dějí se kouzla

Čarodějnice byly vždy líčeny jako ohnuté, kosmaté, nemyté, s kočkou, hadem a mnoha bradavicemi nevábné ženštiny. Kadaňské osazenstvo je zcela odlišná sorta, žádné babice, ale půvab sám, černí sazivou zbarvený.

Na návštěvu jsem šel kvůli pobavení vnuka, nakonec jsem se bavil daleko víc. Safíra, občanským jménem Andrea, dokáže vtáhnout do děje, jen mrzout, škarohlíd a nerudný hejhula nepropadne jejímu (nejen) vypravěčskému kouzlu. Má vynikající přednes a dokáže dobře měnit barvu i intonaci hlasu.

Pro děti je tu k vidění spousta různě nakašírovaných předmětů. Co na tom, že jsou trochu pouťové, dětem to ale vůbec při jejich fantazii nevadí - a dospěláci?

Za chvíli se chytne každý, od hledání Safířina hada Alberta v zakrytých zavařovačkách, kdy nahmátnete i něco velmi ošklivého, po znamenitou čarodějnickou školní třídu, připomínající filmovou pohádku komedii o Saxaně.

Feministická čarodějnice je zejména k mužům velmi nekompromisní, ženám vyloženě ve své jedubabí laboratoři nadržuje. Mužské plémě je po část produkce uvrženo do vězení a téměř na kolenou musí slíbit, že už bude hodné, to plémě čertovské.

Dozvíte se ale také něco o čarodějných lektvarech, bylinkách, kouzlech, i jeskynních malbách a hvězdné obloze.

Závěrečné vystoupení se odehrává právě ve školních škamnech, frekventanti musí nejen sborově zpívat Prší, prší jen se leje…, ale ještě nakreslit i na tabulky nějaký hezký obrázek, přičemž se čarodějnici jen velmi málo líbí.

Výuční list dostanou všichni, děti a ženy projdou hladce, dokonce zjistíte, že váš protějšek není příbuzný průvodkyně, ale vzor všech ctností. A pro muže zbývá rubrika Pro život nepoužitelný. Tak jak to, že to s námi naše „víly“ mohou vydržet?

Z muzea odchází každý s úsměvem a dobrou náladou, možná to je inspirace pro mnohé domácí zamračené časy.

A radost rozdávají i další čarodějnice, v Kadani se vyskytující, které se se Safírou střídají.

Reklama

Výběr článků

Načítám