Hlavní obsah

Pro požehnání si přijel do Kadaně rekordní počet motorkářů

Novinky, Václav Vlasák

Zahájení motorkářské sezóny v Kadani předčilo předcházející tři ročníky v počtu účastníků, kterých dorazilo víc než tři sta.

Foto: Václav Vlasák

První byli na místě domácí motorkáři.

Článek

Důvodem, proč v sobotu 12. dubna zamířili motorkáři z blízka i daleka do královského města Kadaně, bylo zahájení motorkářské sezóny spojené s požehnáním, který počtvrté připravili fandové motorek sdružení pod názvem Fan-moto-Kadaň.

Prvního ročníku se zúčastnilo 35 motorkářů, loni padl rekord, když se na kadaňské náměstí vtěsnalo 270 motorek. Deštivé sobotní ráno neslibovalo, že by mohl být rekord letos překonán. A přesto se tak stalo. Celkový počet 303 motorek však novým rekordem je. A počet mohl být i větší, protože jsme zaznamenali i opozdilce. Přejme jim, aby to příští rok již stihli. I počasí se tomu usmálo.

Kadaňský farář Josef Čermák, který přivítal účastníky v zaplněném kostele Povýšení sv. Kříže, přiznal, že má radost, že je po roce opět vidí. Byl i rád, že z místních fandů motorek nikdo nechybí, naopak dva členové přibyli. Před požehnáním jim přečetl několik veršů z evangelia sv. Matouše, ve kterém najdeme základní pravidla pro jednání lidí.

„Všichni jsme lidé a jako lidé bychom si měli počínat nejen na cestách našeho života, ale i na silnicích a komunikacích, na kterých se pohybujeme,“ připomněl Josef Čermák. Po požehnání kadaňský farář ještě obešel všechny zaparkované stroje, aby je pokropil svěcenou vodu.

Po skončené oficiální části se motorkáři mohli vydat z Kadaně na společnou projížďku kolem Nechranické přehrady zakončenou v kempu U Lesa na Hradci u Kadaně, kde bylo připraveno občerstvení.

Je třeba říci, že organizátoři byli letos znovu dobře připraveni a nic nepodcenili. Dosvědčují to i ohlasy účastníků. Martin Šulaj, hlavní organizátor, který se společně s kamarády při přípravě letošního setkání zapotil, by chtěl i jejich jménem ocenit pomoc Městské policie Kadaň, Policie ČR a Technických služeb Kadaň. Mediálně akci podporovaly Kadaňské noviny a TV Focus.

„Především bych chtěl poděkovat všem, kteří do Kadaně přijeli,“ dodal Martin Šulaj. Nejvzdálenější účastník dorazil až z Olomouce. Dále jsme zaznamenali motorkáře z Prahy, Děčína, Loun, Litoměřic a pochopitelně z kadaňského a chomutovského regionu. Na své si tak přišli i „platoničtí“ příznivci motorek, kteří mohli obdivovat stroje nejrůznějších značek a kubatur. Někdo tu dokonce mohl najít i stroj svého mládí...

Ke každoročnímu úspěchu akce dozajista přispívá osobnost kadaňského faráře Josefa Čermáka. „Pan farář měl v kostele opět skvělou řeč a místy i vtipnou, což nás (v dobrém slova smyslu) překvapilo. Je to určitě i po té lidské stránce výborný a skvělý člověk,“ svěřila se Amanda ze Skútr klubu Ústeckého kraje ve svém hodnocení akce.

Letošní ročník se líbil i dalším účastníkům. „Skvěle organizované, velmi zajímavé v kostele s jeho nádherným interiérem, celkově je pěkné i Mírové náměstí u vás v Kadani. Společná vyjížďka byla dostačující. Moc se nám to s přítelkyní líbilo a přejeme vám jen to dobré. Jen tak dál,“ napsal pořadatelům Jarin Z 750.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám