Hlavní obsah

Pro postiženého syna dostali upravený vůz

Novinky, Martina Sihelská

Na poslední květnový pátek letošního roku jistě nikdy nezapomenou manželé Eva a Miroslav Směšných z Ostrovců na Tachovsku. Osud se s nimi nemazlí, jejich syn Filípek je velmi vážně postižený a jak roste, je stále těžší na přenášení, proto je potřeba jej místo nošení už vozit na vozíku.

Foto: Martina Sihelská

Rodina Směšných si vyzvedla nový vůz s nakládací plošinou pro invalidní vozíček.

Článek

A to byl velký problém, dostat vozík do jejich starého auta. Na nové a hlavně speciálně upravené tak, aby se tam vozík mohl dostat, prostě finance nebyly. Ale lidé pomohli, díky medializaci se spojili a začali rodině posílat peníze na transparentní účet, organizace začaly pořádat různé benefiční akce, konal se Jazzový koncert, Benefiční taneční večer, prodej kalendářů a další akce.

A koncem května přišel den D. Rodina si jela do Plzně do firmy Autoprodej Šrámek pro nový vůz, který je upraven pro nakládání vozíku. „Jde o značku Hundai H1, původně to byl osmimístní vůz, ale firma tři místa odebrala a připravila místo nich prostor s úchyt na vozík a také je tam polohovací rampa. Vše je jednoduché a úžasně to funguje,” uvedli manželé Směšných.

Nyní už mohou v klidu Filípka vozit do plzeňské speciální školy. Obsluhu nakládací rampy a uchycení vozíků se prý rychle naučili.

„Pocity, které jsme zažívali při předání automobilu, byly naprosto úžasné. Když se dívám na naší H1, která už stojí na našem dvoře, tak mě občas napadne, zda nejde jen o iluzi, i když vím, že už je opravdu naše. První naložení Filipa bylo trochu komplikované. Míra musel přijít na způsob, jak se vyhnout úchytům pro Filipův vozík, ale nakonec se vše povedlo. Nyní umí naložit Filipa do auta i náš starší syn David, který se cítí být o to víc potřebným členem rodiny. Je to pro nás ohromné usnadnění, když potřebujeme naložit nebo vyložit našeho Filípka do auta. V poslední době už bylo nakládání Filipa do starého auta moc složité, neboť při jeho váze, když jsme si ho s manželem předávali z jedné náruče do druhé, tak hrozilo, že nám upadne, já mám již potíže s krční páteří.

Dnes víme, že ještě existuje mnoho dobrých lidí, kterým není lhostejný osud lidí, kteří se ocitli v tak složité situaci jako je naše. Vždyť jen díky medializaci a jejich podpoře se dnes odpoledne pro naši rodinu splnil sen a doufám, že zažijeme s naším autem jen samou radost. Chtěli bychom poděkovat skupině 11 Stars, která vše odstartovala. Dík patří také televizi Barrandov , která s námi byla také od úplného začátku a díky jejíž medializaci se nám ozvala nadace Naše dítě - doplatila nám auto a zaplatila celkovou přestavbu. Velké díky samozřejmě patří také všem, kteří byli ochotni nám přispět na transparentní účet od sta, do několika tisíc korun, a tak podpořit splnění našeho snu. Ještě jednou všem moc děkujeme,” vzkazuje za celou rodinu Eva Směšná. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám