Hlavní obsah

Pro milovníky historie je připraven Zápisník návštěvníka památek

Novinky, Vratislav Konečný

Ke Dni české státnosti vydal Národní památkový ústav Zápisník návštěvníka památek. Jde o podobný počin, jakým je Turistický zápisník, velmi oblíbený nalepováním Turistických vizitek a sbíráním razítek.

Foto: NPÚ
Článek

Sběratelský deník je trochu odlišně koncipován, nabízí zajímavé příběhy z historie i prostor pro sbírání vstupenek a zachycení zážitků z cest, a to vše zabalené v originálním designu s ilustracemi historických událostí.

Patronem publikace se stal král Václav I. z rodu Přemyslovců, za jehož vlády byly založeny nejstarší české hrady.

Od příštího roku jednotné vstupenky

Nápad vznikl v Národním památkovém ústavu po zavedení nových jednotných vstupenek s historickým vyobrazením příslušné památky, které do roku 2019 postupně nahradí staré vstupenky na všech památkových objektech. Zápisník neslouží jen pro sbírání vstupenek, ale i jako deník zachycující osobní dojmy z návštěv památek a výletů.

Pro spokojenost návštěvníků

„Publikací vycházíme vstříc návštěvníkům, kteří cíleně navštěvují státní hrady a zámky a mají potřebu své zážitky trvale zachytit nejenom na fotografii (mnohdy v tom kasteláni brání), ale například i touto nevšední formou,” přiblížila vznik zápisníku generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Přes stovku hradů a zámků

Sběratelský deník představí více než 100 památek poutavými texty formou příběhů z jejich historie. Ke každému objektu náleží předem označené místo k vlepení vstupenky a šlechtický erb, reprezentující významného majitele. Již navštívený objekt lze zároveň ohodnotit vybarvením příslušného počtu pečetí.

Zápisník obsahuje i přehlednou mapu se všemi státními památkami, včetně jmenného seznamu a kontaktních údajů, a rovněž piktogramy s informacemi o otevírací době, či o tom, zda je objekt bezbariérový nebo lze v jeho blízkosti parkovat a občerstvit se. Bonusem je informace o nových projektech obnovy, které mohou být inspirací pro další výlety po České republice.

Zápisník návštěvníka památek lze zakoupit na pokladnách státních památek ve správě Národního památkového ústavu, ve vybraných turistických centrech nebo na e-shopu NPÚ na adrese www.npu.cz/e-sho

Reklama

Výběr článků

Načítám