Hlavní obsah

Pro další ročníky festivalu F. L. Věka byl ten letošní přelomový

Novinky, Dana Ehlová

Osmý ročník hudebního festivalu F. L. Věka, který proběhl od 16. září do 28. října a zahrnoval osm koncertů, byl v mnohém přelomový. Novým unikátním koncertním prostorem, návštěvností, oslavou 100 let vzniku Československa, pořádajícím spolkem. Změny přinese i rok 2019.

Foto: Honza Ježdík

Největším koncertem v devítileté historii festivalu F. L. Věka byl letošní koncert SOČRu v tovární hale firmy Koenig & Bauer Grafitec v Dobrušce.

Článek

Kladné hodnocení letošního festivalu F. L. Věka je dobrou vizitkou pro pořadatele a pro partnery tohoto projektu důkazem, že "vsadili na správnou kartu".

Pavel Svoboda, jeho zakladatel a umělecký ředitel, zařadil do programu koncerty, na něž se bude dlouho vzpomínat. Ve výběru hudby se významně odrazilo stoleté výročí republiky. Stěžejní byli čeští autoři Antonín Dvořák, Bedřich Smetana a další. I závěrečný koncert šansonu odkazoval na kulturní vazby tehdy vznikajícího Československa s Francií.

Co tedy Pavla Svobodu osobně na osmém pokračování nejvíce potěšilo? „Jednoznačně největší projekt v celé historii festivalu, tedy Symfonický orchestr Českého rozhlasu v tovární hale se skvělou akustikou, kde bylo tisíc lidí. Velké poděkování patří firmě Koenig & Bauer Grafitec v čele s panem ředitelem Moravcem. Bez jeho ochoty a nadšení bychom neodhalili tento mimořádný prostor s parametry špičkového koncertního sálu. Věřím, že se tam s festivalem někdy opět vrátíme.”

Poprvé v historii také musel dramaturg řešit indispozici umělce. „Pro nemoc se omluvila Gabriela Beňačková, sólistka svatováclavského koncertu. Během několika hodin se podařilo zajistit hobojistu Viléma Veverku, který obratem přijel a zahrál brilantní koncert. O paní Beňačkovou ale posluchači nepřijdou, přizpůsobíme termíny tak, aby mohla vystoupit na příštím ročníku,” uvedl Pavel Svoboda.  

Příští, tedy devátý, ročník zaznamená velké změny, především v pořádajícím subjektu. Kam tedy festival směřuje? „Pro další ročníky byl ten letošní velmi důležitý, až zlomový - festival má totiž nového pořadatele. Společně s partnery jsme založili Spolek F. L. Věka, jehož cílem bude nejen pořádat Festival F. L. Věka a šířit myšlenky F. V. Heka, ale také propojovat uměleckou, společenskou i podnikatelskou sféru regionu. Výkonným ředitelem spolku se stal Ing. Ladislav Horčička, majitel firmy Servisbal. V dozorčí radě usedl mimo jiné Ing. Petr Lžíčař, starosta Dobrušky. Město Dobruška se stalo členem spolku jako právnická osoba a já za to vedení města moc děkuji. Jedná se zde o dlouhodobou stabilitu, a to je velmi důležité,” zdůraznil zakladatel přehlídky nesoucí jméno nejslavnějšího rodáka Dobrušky.

Právě s touto osobností bude v roce 2019 spojena jedna významná akce, která se odehraje mimo termín konání festivalu a kterou již Pavel Svoboda také připravuje: „Ve čtvrtek 11. dubna 2019 totiž oslaví 250. výročí narození skutečná předloha literárního a filmového F. L. Věka, tedy František Vladislav Hek. Narodil se v Dobrušce roku 1769. Termín 11. dubna si můžete poznamenat, připravujeme pro Dobrušku krásný koncert!” 

Hudební příznivci z Dobrušky a širokého okolí se mohou těšit na další zážitky s krásnou hudbou. A jak se stalo již tradicí, už nyní jsou na informačních centrech v Dobrušce a Novém Městě nad Metují v prodeji dárkové „hudební“ poukazy v hodnotě 999 korun, které mnozí z nich najdou pod vánočním stromkem jako velice hodnotný dárek a které v roce 2019 vymění za ABO vstupenku na deváté pokračování festivalu F. L. Věka, jež jim zajistí přednostní místo v koncertních prostorách.      

Reklama

Výběr článků

Načítám