Hlavní obsah

Pro cyklisty víno, nebo vinný mošt?

Novinky, Lenka Durďáková

Dvanáctý ročník uzavírání vinařských stezek Na kole vinohrady Uherskohradišťska stále nepřináší cyklistům odpověď, zda se přiklonit vínu či vinnému moštu. Přesto všichni usednou v sobotu 7. října na svá kola a vyrazí z Uherského Hradiště do okolí poznávat vinné (i nevinné) krásy Slovácka.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Na kole vinohrady Uherskohradišťska

Článek

Registrace bude zahájena v 8.30 a od 9.30 postupně vyrazí cyklisté na 7 tras a pěší pak na 2 trasy z Uherskohradišťského Masarykova náměstí symbolicky uzavřít vinařské stezky.  

Odpoledne pak na stejném místě akce pokračuje kulturním programem, ve kterém vystoupí FS Handrlák, CM Čarapa z Kunovic a mužský sbor Old Stars Hradišťan. Součástí odpoledního programu je také malý vinný trh, na kterém bude možno zakoupit vína od vinařů z jednotlivých tras.

„Na kole vinohrady bereme jako tradiční kulturně sportovní akci, jejímž původním záměrem bylo projet se po nově vybudovaných vinařských stezkách, navštívit sklepy a ochutnat úrodu, kterou vinaři vypěstovali. Současná legislativa sice tuto akci ve svém původním záměru poněkud omezuje, ale i přesto věřím, že cyklisty nijak neodradí. Kromě dobrého vína je toho mnohem víc, co mohou vybrané trasy nabídnout,” uvedl Ing. Stanislav Blaha, starosta města Uherské Hradiště a předseda správní rady Regionu Slovácko, který tuto akci ve spolupráci s Městským informačním centrem pořádá.

Co zajímavého či nového účastníky akce na jednotlivých trasách čeká? Na trase Blatnického Roháče se cyklisté projedou po nově opravené cyklostezce mezi Kunovicemi a Ostrožskou Novou Vsí s tradiční zastávkou ve Slováckém dvoře, kde bude připraveno cyklomenu.

Trasa Dolním Poolšavím nás mimo jiné zavede do dvou areálů vinařských búd, jedním z nich je areál v lokalitě Stará hora ve Veletinách, druhým pak areál ve Vlčnově, kde budou otevřeny hned tři z nich.

Na trase Muškátu moravského mohou cyklisté v Polešovicích navštívit Šlechtitelskou stanici vinařskou, jejíž kolekce vín se umístila na druhém místě v soutěži TOP Víno Slovácka a kde bude pro cyklisty připraven i nelkoholický vinný mošt.

Oblíbenou zastávkou na trasách (Muškát moravský, Rulanda bílá, Velehradská stezka, Salašská stezka a pěší Staroměstská stezka) je Jezuitský sklep ve Starém Městě s prezentací Klubu přátel vína Staré Město a kde se pak od 17.00 hodin koná Staroměstský den vína. Na Velehradské stezce a stezce Rulandy bílé bude možno navštívit Vinařství Jakubík a také Muzeum tupeské keramiky, kde návštěvu o další kulturní zážitek obohatí country kapela Na FURT.  

Aby si na své přišli i zájemci o kulturu, jsou v programu některých tras zahrnuty i aktuální výstavy, např. v TIC Velehrad je to kromě výstavy sochaře Otmara Olivy také výstava „U nás na Velehradě“, na zámku v Uh. Ostrohu výstava „Josef Šuta – stavební projekty v Uherském Ostrohu“, v Buchlovicích pak výstava „Rodáci s inspirací“. 

Ti, kteří si zvolí pěší Sadskou stezku, si mohou prohlédnout areál Muzea v přírodě Rochus, nejmladšího skanzenu na Moravě, do kterého letos v červnu k původním čtyřem objektům přibyla původní stodola z Hradčovic.

Rodinám s dětmi se určitě bude líbit na trase Salašské, která v nepříliš členitém terénu zavede cyklisty na Modrou, Velehrad a Salaš.

Reklama

Výběr článků

Načítám