Hlavní obsah

Příznivci lepení papírových modelů se o víkendu sjeli do Liberce

Novinky, Jana Vančatová
Aktualizováno

Příznivci lepení papírových modelů se o tomto víkendu opět sjeli do Liberce na 2. ročník LICARD MODEL SHOW LIBEREC. Stejně jako při loňské premiéře, i letos měla akce soutěžní i výstavní část.

Foto: Jana Vančatová

Neskutečně věrné jsou i kopie našich nejznámějších památek - Karlštejn

Článek

V libereckých Pavlovicích MCU Koloseum opět přivítalo LICARD MODEL SHOW LIBEREC. Zdá se, že liberečtí papíroví modeláři a nadšenci sdružení okolo Licard clubu, již budují stabilní tradici soutěžní výstavy papírových modelů, která se zařadí po bok akcí již dlouhé roky pořádaných v Neratovicích, Dubenci nebo moravském Kyjově.

Papíroví modeláři jsou obrovští srdcaři a nadšenci obdaření zejména velkou dávkou šikovnosti a trpělivosti. Paleta kategorií modelů, ve kterých mohou poměřovat síly se svými konkurenty, je velmi široká: auta, letadla, lodě, vojenská technika, stavby, vesmírná plavidla, figurky i zvířata, sci-fi... Setkat se můžete s objekty různých velikostí; například i mini modely Formule 1, které i přesto, že jsou zhotoveny v měřítku 1:100 nebo 1:300, jsou propracované do neuvěřitelných detailů. Na druhém pólu byste ale mohli obdivovat např. i  Terminátora v "životní velikosti". 

Papírové modelářství se těšilo největší oblibě u nás zejména  v 70. - 90. letech 20. století. Vystřihování modelů a jejich lepení zejména popularizoval časopis ABC, téměř v každém čísle byl vložen nový model.  Dnes, v éře moderní počítačové grafiky, programy umožňují vytvořit stále dokonalejší zmenšené kopie skutečných předloh.

Také letos se budete mít možnost potkat v Liberci s modelářskou elitou z naší republiky, ale i nejvýznamnějšího „hráče“ v oboru papírového modelářství, Polska. Na výstavu zavítají medailisté mnoha zahraničních i domácích soutěží, jak v juniorských, tak seniorských kategoriích.

Samozřejmou součástí výstav jsou workshopy, během nich se nabízí možnost pozorovat špičkové modeláře při samotném lepení; také si budete moci svou šikovnost ověřit na jednoduchých vystřihovánkách, vše potřebné naleznete přímo na místě. K zakoupení bude i pestrá nabídka modelů; všichni, které toto hobby osloví nebo se mu již věnují, si budou moci vybrat. 

Jak uvedl předseda klubu Vojtěch Volný, papírové modelářství je koníček na celý život. Není finančně náročný, ale musíte být připraveni svému hobby věnovat velkou dávku trpělivosti a zejména volného času.

Za své úsilí jsou pak nadšenci papírového modelářství odměněni nejen oceněními z mnoha soutěžních výstav v tuzemsku i zahraničí, ale především obdivem svého okolí. V libereckém Licardu byste našli dlouhou řadu vítězů napříč všemi kategoriemi z domácích akcí i mistrovství ČR, ale i z polských soutěží v Olešnici, Lubani či Novém Tomyšli.

V Liberci se daří oslovovat i mladou generaci nadšenců „papíráků“ – zejména v modelářských kroužcích v DDM Větrník

Dojem z loňského 1. ročníku výstavy byl opravdu nečekaný, těžko si lze představit, co vše šikovné ruce modelářů umí sestavit. Mě osobně nejvíce oslovily modely historických památek a  staveb, ale i např. model ropné plošiny nebo mini modely aut; byly neuvěřitelně věrnými kopiemi originálů. Na své si přijde každý návštěvník.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám