Hlavní obsah

Příznivci historie genetiky si o víkendu přijdou v Brně na své

Novinky, Jiří Smutný

V sobotu a v neděli 23. a 24. července se v Brně uskuteční festival Mendel je zpět! V areálu bývalé reálky v Jánské ulici bude Mendel představen jako genetik, v podzemí divadla Reduty jako meteorolog, v objektu Masarykovy univerzity na Komenského náměstí jako včelař a v Mendelově muzeu na Mendlově náměstí jako kněz.

Foto: Jiří Smutný

Ředitel Mendelova muzea Ondřej Dostál s portrétem G. J. Mendela

Článek

Festival volně navazuje na loňské celosvětové oslavy vědcova odkazu. „Mendel je jednou z nejvýznamnějších brněnských osobností, která kromě neoddiskutovatelného přínosu vědě také proslavila naše město. I letošním festivalem mu proto chceme vzdát hold,“ říká brněnská radní Petra Rusňáková.

Geniální genetik bude tentokrát představen v trochu jiném světle, a to jako osobnost působící v několika oborech současně. Zahájení se uskuteční ve 13.00 hodin otevřením nové stálé expozice v Mendlově muzeu, na které se v současné době usilovně pracuje.

„Chceme návštěvníkům zprostředkovat pohled na vzdálená místa a dokumenty, které jsou hůře dostupné. Na speciální skleněné příčky se tak budou promítat záběry z Mendelových rodných Hynčic, z míst, kde studoval nebo originály písemností uložené v archivech ve Spojených státech,“ uvedl ředitel muzea Ondřej Dostál.

V 15.00 hodin začíná program na zmíněných třech dalších místech. Z jeho nejzajímavějších součástí lze nabídnout například přednášku primářky oddělení genetiky Fakultní nemocnice Brno Renaty Gaillyová o genetice v době Mendla a dnes (Jánská ulice), ochutnávku medových pokrmů v Masarykově univerzitě (Komenského náměstí) nebo přednášku ředitele brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu Jana Rožnovského (Reduta).

Lákavým představením bude i audiovizuální show Smršť nad Brnem (Reduta), kterou Mendel skutečně zažil a podrobně popsal ve svých poznámkách. Audiovizuální efekty umožní divákovi smršť „zažít“ na vlastní kůži. Festival uzavře v neděli mše v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Mendlově náměstí.

Reklama

Výběr článků

Načítám