Hlavní obsah

Přívalový déšť, kroupy a vichřice lámající stromy zasáhly dnes odpoledne Liberecko

Novinky, Jana Vančatová

Pohodový výlet prvního prázdninového víkendu se během chvíle změnil téměř v horor. Během několika minut se libereckým údolím mezi Jizerskými horami a Ještědským hřebenem přehnala velmi silná bouřka, velké škody napáchala v místech výletních cílů v lesích okolo Vratislavic nad Nisou.

Foto: Jana Vančatová

Patnáct minut řádění bouřky zanechalo po sobě spoušť a desítky popadaných stromů

Článek

První prázdninová sobota nalákala houbaře, sběrače borůvek i turisty do lesů na Liberecku. Předpověď slibovala příjemné počasí, s  tím, že v odpoledních hodinách se očekávají velmi silné bouřky. Bouře se však přihnala dříve a nečekaně.

Pohodová procházka v lesích okolo Vratislavic nad Nisou se však během několika minut změnila téměř v horor a úprk před padajícími stromy, skoro záchranu zdraví a života.

Ještě okolo 13. hodiny se výletníci kochali krásnou vyhlídkou a modrým nebem z rozhledny na Císařském kameni u obce Milíře. Za necelých patnáct minut se téměř bez varování prohnala mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou velmi silná bouře s kroupami, přívalovým deštěm a vichrem lámajícím stromy v lese jako sirky. Vše přišlo tak rychle, že se nebylo kam schovat, na krátkou dobu byla tma jako uprostřed noci. Po deseti minutách bylo opět jasné nebe. 

Nejvíce postižena byla oblast nad libereckou městskou částí Vratislavice nad Nisou, u výletní restaurace Mojžíšův pramen. Popadaly zde desítky vzrostlých stromů, uvězněno a poškozeno bylo i několik aut svatebčanů, kteří přijeli oslavit svůj nejvýznamnější životní krok.

Ale ani nepoškozená auta nemohla odjet, přístupová cesta vypadala jako prales Boubín. Na přibližně kilometrovém úseku byly popadány desítky stromů. Podle sdělení místních požárníků, kteří velmi záhy na místo s pilami a technikou dorazili, něco takového nepamatují. Podle jejich zpráv toto místo bylo bouřkou zasaženo nejvíce na Liberecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám