Hlavní obsah

Přístroj pro snímání obrazu sítnice a duhovky oka pořídila Nemocnice Přerov

Novinky, Lucie Drahošová

Pro pacienta menší zátěž, pro lékaře přesnější diagnostika. Takové jsou hlavní výhody nového elektronického přístroje pro snímání obrazu sítnice a duhovky oka, který za 1,2 milionu korun pořídila Nemocnice Přerov, člen skupiny AGEL.

Foto: Lucie Drahošová
Článek

„Vysoce přesná optika digitální kamery Canon CX-1 a lepší rozlišení umožňují vyšší kvalitu zobrazení, než s jakou pracoval předchozí přístroj. Díky kompatibilitě s původními snímky z databáze nemocnice můžeme využívat i staré snímky vyšetření pacientů a sledovat tak vývoj zdravotního stavu. Přístroj totiž umožňuje nejen vyšetřit aktuální stav sítnice a duhovky, ale nově také srovnat nový snímek se snímky z archivu,“ vysvětlil MUDr. Jakub Kopal, zástupce primářky očního oddělení Nemocnice Přerov.

Nový přístroj, kterým je digitální kamera Canon CX-1, nahradil jeho starší verzi. Je spolehlivější a přesnější. „Díky takzvané autofluorescence je možné na pořízené fotce detekovat i hlubší části sítnice bez nutnosti provádět invazivní fluorescenční angiografii. Tím se snižují rizika pro pacienta i samotná náročnost celého vyšetření,“ vysvětlil MUDr. Jakub Kopal.

Nová kamera se používá například k diagnostice a včasnému záchytu takzvané makulární degenerace (VPMD), která je nejčastější příčinou praktické slepoty u lidí starších 65 let. V současnosti touto nemocí trpí v republice až půl milionu lidí. Spolu s dalšími vyšetřeními je možné díky nového přístroje sledovat stav této poruchy a na změny v oku včas reagovat vhodnou léčbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám