Hlavní obsah

Přísná opatření v Klatovech vzali místní obyvatelé vážně, město se doslova vylidnilo

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Vláda kvůli šíření epidemie koronaviru s účinností od 16. do 24. března omezila volný pohyb osob na nezbytné minimum pro celou Českou republiku. Jak to v těchto dnech vypadá v Klatovech?

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Klatovské náměstí se v těchto dnech vylidnilo

Článek

Úterní odpoledne na klatovském náměstí připomínalo, že je situace vážná. Lidí v ulicích rapidně ubylo, během procházky městem bylo možné potkat jen pár jedinců, kteří spěchali z práce, na nákup či do lékárny. Jedna mladá paní venčila pejska.

Lidé ve většině případů již měli na obličejích roušky nebo si ústa chránili šálou, či šátkem. Nikdo se s nikým nezastavoval.

Lidé kupují látky na šití roušek

Malá fronta se tvořila jen u jedné z klatovských galanterií (v ulici Pražská), která se v úterý ráno otevřela. Zákaznice s rouškami na obličejích stály spořádaně v řadě a udržovaly si od sebe dostatečné odstupy. Nakupovaly materiál na šití roušek doma.

V nákupním středisku Lidl byly regály plné zboží, nikde žádná panika, zboží je průběžně doplňováno, a nakupujících nebylo příliš. U pokladen stáli lidé v odstupech, takže apely na kázeň zabírají. Všechny pokladní a pracovníci doplňující zboží měli roušky a zákazníci se také rychle přizpůsobili novému doporučení nosit na veřejných místech roušky.

Na poštu vstupovat jen po jednom 

Česká pošta opakovaně vyzvala všechny své klienty, aby zvážili jakoukoliv návštěvu pobočky. Pokud si bezodkladně musí vyřídit své poštovní záležitosti, důrazně je žádá, aby používali ochranné prostředky, ideálně respirátor nebo roušku nebo alespoň měli překrytý nos a ústa. Na všech pobočkách lze nyní platit bezhotovostně, což v současné situaci snižuje případný přenos viru. Pošta také zavedla bezkontaktní doručování.

Před hlavní klatovskou poštou stojí cedule s upozorněním: „Vážení klienti, vzhledem k mimořádné situaci vás prosíme, abyste se nezdržovali ve větším kolektivu lidí v prostorách pošty. Se vstupem do prostor pošty vyčkejte, až poštu opustí klienti, jež byli obslouženi před vámi."

Po vstupu do hlavní budovy jsem spatřila jen čtyři mladé lidi, všichni měli na ústech roušky a stáli od sebe v dostatečné vzdálenosti.

Zdá se, že v Klatovech jsou lidé odpovědní, že respektují mimořádná opatření, která nařídila vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám