Hlavní obsah

Přírodní vědy nás baví!

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity realizuje spoustu popularizačních akcí s cílem přiblížit přírodovědné obory atraktivní formou dětem a teenagerům. Nezapomínáme ani na naše studenty učitelství přírodovědných oborů, kterým se snažíme obohatit jejich praxi.

Foto: Beáta Sklářová

Fyzika hrou pro nadané děti z Ostravska.

Článek

Největší popularizační akce probíhala na všech budovách fakulty ke konci dubna, kdy se její prostory otevřely studentům a pedagogům středních škol na celý den. Akce se zúčastnilo více než 200 středoškoláků.

„Hádanky přírody“ připravily středoškolákům, rozděleným do pěti skupin, krátké přednášky, soutěžní kvízy, hlavolamy a jiné hádanky. Tyto skupiny mezi sebou soutěžily napříč jednotlivými obory v matematice, chemii, fyzice a informatice.

„Putování světem lidí a přírody“ si připravily zase další katedry - katedra biologie a ekologie, katedra fyzické geografie a geoekologie i katedra sociální geografie a regionálního rozvoje. Studenti absolvovali zajímavé přednášky, prohlídku laboratoří, praktické ukázky práce biologů v laboratoři či ukázky možnosti tvorby vlastních map ve volně dostupných programech na internetu. 

Studenti navazujícího magisterského studia učitelství biologie - chemie se aktivně účastnili jako každý rok tradiční akce Den země. Chemický stánek byl zaměřen na jednoduché chemické pokusy, jako je například nafukování balónků oxidem uhličitým nebo příprava lávové lampy ze šumivého multivitaminu. Stánek biologie lákal děti na hry s „chytáním“ a poznáváním ryb, kvízy a zajímavosti z přírody. Budoucí učitelé se v rámci přípravy na své budoucí povolání zúčastnili také exkurze do Rožnova pod Radhoštěm, kde navštívili ruční výrobnu svíček a keramickou dílnu a absolvovali také speciální vyučovací hodinu v terénu, kdy zjišťovali pomocí čidel kvalitu vody a půdy. 

Katedra fyziky uspořádala v dubnu dvě popularizační akce – jednu pro středoškoláky a druhou pro Klub nadaných dětí z Ostravska. Gymnazisté si na semináři z fyziky rozšířili znalosti o elektřině a magnetismu a pro nadané děti se laboratoře katedry fyziky proměnily v zábavný prostor, kde se děti učily fyziku hrou. Atraktivní formou objevovaly tajemství mechaniky, elektřiny, magnetismu, optiky, vakua a dalších fyzikálních veličin. Ze všech pokusů a zkoumání byly naprosto nadšené. 

Katedra matematiky uspořádala dvě velmi zajímavé přednášky. První z nich byla přednáška významného maďarského profesora matematiky Gyula Katony, který přednášel velmi zábavnou a poutavou formou o životě a díle jiného slavného maďarského matematika Pála Erdőse. Druhá přednáška dr. Antonína Jančaříka z Pedagogické fakulty Karlovy univerzity v Praze se věnovala otázce „K čemu je dobrá dělitelnost?“. Cílem přednášky bylo představit kontrolní součty jako jednu z praktických aplikací dělitelnosti v běžném životě. 

Podrobné reportáže a fotogalerie ze všech akcí Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity naleznete na http://prf.osu.cz/index.php?id=6103 

Tyto akce byly realizovány v rámci projektu OPVK „Svět vědy - záhadný i zábavný“ (registrační číslo projektu CZ.1.07/2.3.00/35.0053), který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám