Hlavní obsah

Přírodní vědy na tradiční letní prázdninové škole opět bodovaly

Novinky, Beáta Kapošváry

Letošní Letní přírodovědná škola, kterou pořádala již čtvrtým rokem Přírodovědecká fakulta Ostravské univerzity a ostravské Středisko přírodovědců, se konala ve dnech 19. až 23. srpna 2013. Zúčastnilo se jí 13 středoškoláků ze středních škol Moravskoslezského kraje.

Foto: Beáta Sklářová

Matematika hrou.

Článek

Na katedře matematiky byly připraveny například přednášky o matematice a umění, využití matematiky v architektuře, skládačky Tangram, origami a studenti si vyrobili i vlastní kaleidoskop.

Katedra fyziky přichystala měření v laboratoři optiky i v laboratoři počítačem podporovaných experimentů. Kromě různých fyzikálních veličin účastníci měřili například i krevní tlak v lidském těle nebo EKG a dokonce si zastříleli z luku.

Katedra biologie a ekologie uvítala žáky letní školy úvodní prezentací o terénní expedici na ostrově Borneo. Studenti této katedry, kteří se expedice v Borneu účastnili, barvitě přiblížili posluchačům, jaké to je být 24 dní a nocí uprostřed tropického deštného lesa, na jakých výzkumech tam pracovali, co zažili.

Pak žáci pracovali v laboratoři zoologie bezobratlých živočichů s mikroskopem a binokulární lupou.

Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje si připravila poutavou přednášku z cest dvou studentů této katedry s názvem „Křížem krážem Mongolskem – kultura, tradice“.

Pokusy i model počasí

Katedra chemie nabídla například přednášku se zajímavými chemickými pokusy, různé chemické hry a měření v přírodě.

Na katedře fyzické geografie a geoekologie žáci měřili geodetickými přístroji, pozorovali Slunce a hledali poklad pomocí družicové navigace. Na střeše budovy fakulty se seznámili s meteorologickou stanicí a v počítačové učebně se pak věnovali například modelování vývoje počasí.

Katedra informatiky a počítačů přichystala přednášky i s praktickým cvičením na téma „Efektní a rychlá tvorba www stránek“, „Možnosti využití videokonferenční místnosti“ a „Vizualizaci objektů a modelování v 3D grafice“.

Na slavnostním ukončení letní školy byly všem absolventům předány diplomy. 

Nové poznatky, noví kamarádi, motivace

Ohlasy teenagerů byly letos opět kladné. „Mnoho nových vědomostí, které využijí ve škole; ujasnění souvislostí mezi předměty; nové zkušenosti s přístroji, se kterými se na střední škole nesetkám; noví kamarádi; příjemní profesoři; nadchlo mě to ke studiu na vysoké škole; zajímavé pokusy a moderně vybavené učebny; spousta prakticky využitelných poznatků do života; motivace zlepšovat se,” zněly některé z ohlasů.

Účastníkům se líbilo na všech katedrách, každý si našel to své „nej“ v jiném oboru.

Podrobnější popis celé akce naleznete v Archivu akcí na prf.osu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám