Hlavní obsah

Přírodní památka Koryto řeky Ostravice - Ostravické peřeje byla vyhlášena před 50 lety

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravické peřeje se nacházejí na řece Ostravici, která protéká stejnojmennou obcí na 39,9. kilometru toku řeky. Koryto řeky Ostravice tvoří obnažené skalní prahy s peřejemi, které byly v rozloze 0,80 ha vyhlášeny přírodní památkou - stalo se tak 13. dubna 1966.

Foto: Josef Zajíc

Padesát let Přírodní památky Koryto řeky Ostravice.

Článek

Přírodní památku Koryto řeky Ostravice může zájemce najít velmi snadno. Východně od známého hřiště TJ Sokol Ostravice je pěší lávka přes řeku Ostravici.

Cesta k peřejím vede po levém břehu řeky Ostravice, kde nejprve turisty čeká přístřešek a asi po 100 metrech vpravo je nesnadný přístup k přírodní památce.

Předmětem ochrany jsou skalní výchozy, které jsou významnou geologickou lokalitou. Je zde odkryta oblast dvou příkrovových jednotek karpatského flyše. Na informačních tabulích na začátku oblasti i na jejím konci jsou podrobně vysvětleny geologické souvislosti a také přehled flóry a fauny v nejbližším okolí.

Ostravické peřeje jsou místem nejen poznání, ale i k rekreaci a koupání. Podle stavu množství vody se jejich podoba mění a v případě velkého průtoku může být oblast i nebezpečná. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám