Hlavní obsah

Příjemná procházka kolem rožďalovských rybníků

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Rožďalovice vybudovalo v loňském roce naučnou stezku Holské rybníky, s jarem vstupuje do své první sezony.

Foto: Jan Řehounek

Studánka u Dolního rybníka

Článek

Její počátek, ale i konec, neboť se vlastně jedná o okruh, je u studánky pod Dolním rybníkem. Leží při silnici z Rožďalovic na Dymokury, jen pár kroků za posledními rožďalovskými domy.

Studánka s krásně upraveným okolím je kryta domečkem jako vystřiženým z pohádky, doplněným dvěma lavičkami v podobě stylizovaných koní. Autorem těchto bez nadsázky sochařských děl je ing. arch. Jiří Vorel, místní patriot, který vytvořil i objekty u studánky nad Třeboňským rybníkem a všechny lavičky s figurálními motivy na této stezce. Studánka u Dolního rybníka získala v roce 2018 zasloužené ocenění v soutěži Dřevěná stavba roku.

Trasa stezky, dlouhá necelé tři kilometry, vede udržovanými cestami příjemnou krajinou, lesem, divokými vrbovými porosty i otevřenými pastvinami a poli, a spojuje čtyři Holské rybníky – Dolní, Horní, Třeboňský a Zámostský. K odpočinku jsou určeny tři dřevěné altány a celá řada barevných laviček, jejichž výzdoba zejména u dětí může asociovat různé nadpřirozené bytosti. Dětem je určeno i několik stanovišť s herními a poznávacími prvky.

Informační tabule seznámí poutníky s přírodními zajímavostmi. U Dolního rybníka představí chráněné rostliny (např. vstavače nachový a vojenský) a plazy, s nimiž se tu můžete setkat. Na Horním rybníku má návštěvník k dispozici posed k pozorování ptáků – tabule mu pomůže s určením např. vzácného jeřába popelavého, motáka pochopa či volavky bílé.

V lesních úsecích se seznámí s mimořádnými houbami, které tu rostou, např. hřibem rudonachovým či královským, a s rostlinami vázanými na lesní lokality, např. s lilií zlatohlavou či třemdavou bílou. Rovněž na luční zastávce najdeme krásné rostliny, např. pcháče, a spoustu motýlů.

Tabule u Třeboňského rybníka ukáže i to, co je turistovi skryto – ryby. U tohoto rybníka procházíme hájky a křovinami, kde na jaře kvete jedovatý lýkovec, na větvích černého bezu najdeme houbu ucho jidášovo a pod olšemi kačenku náprstkovitou, houbu z Červeného seznamu ohrožených druhů. Koncert z rákosin ohlašuje žabí společenství skokanů, kuněk a rosniček.

Z hlavního okruhu lze sejít ještě na Lesní okruh, s informacemi o lesu a stromech, dokonce si můžete zahrát na dendrofon, kudy dojdete k Zámostskému rybníku u železniční trati. I tady lze pozorovat ptáky.

Cestou se návštěvníkovi otevírají i krásné pohledy na mírně zvlněnou krajinu, lesknoucí se hladiny rybníků a na město Rožďalovice, jemuž vévodí zámek a dvouvěžový barokní kostel sv. Havla.

Reklama

Výběr článků

Načítám